Χιόνια και γκρίνια

Χιόνια και γκρίνιαΤης ΟΛΓΑΣ ΓΚΛΑΛΗ

Τα χιόνια στην Θεσσαλονίκη, έφεραν παγωνιά και στις σχέσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το χάος που δημιουργήθηκε στην πόλη, από το χιόνι και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσε περαιτέρω προβλήματα στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Με αρκετά εκατοστά χιόνι να καλύπτει δρόμους και πεζοδρόμια οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων γίνονταν με δεσχέρεια και ήταν επίπονες.

Πάγωσαν οι αλατιέρες
Η αδυναμία ανταπόκρισης των δημοτικών υπηρεσιών, στο αυτονόητο, στο να βελτιώσει όσο είναι δυνατόν μέσα στις ακραίες συνθήκες, την κατάσταση, καθαρίζοντας τους μεγάλους όγκους χιονιού, ρίχνοντας αλάτι στους δρόμους και στα πεζοδρόμια για να συνεχιστεί η κυκλοφορία, ήταν εμφανής.

Σχεδόν, ένα εικοσιτετράωρο μετά την αρχική χιονόπτωση και ενώ όλη η πόλη είναι σχεδόν καλυμένη με χιόνια, ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε δημόσια πως θα παραιτηθεί εάν ο ίδιος έχει ευθύνες. Μα ποιος θα ανακαλύψει ποιος φέρει την ευθύνη; Πώς θα επιμεριστούν οι ευθύνες; Και ποιος έχει την ευθύνη για το αν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια μιας πόλης είναι ευκολοδιάβατα; Τα ερωτήματα σαφώς ρητορικά.

Αλλά και οι αλατιέρες όταν η ΕΜΥ προειδοποιεί εδώ και ημέρες ότι έρχεται χιονιάς δεν πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Και αυτό ρητορικό ερώτημα.

Ο εσωτερικός έλεγχος πάντως θα γίνει για να ανευρεθεί ο υπεύθυνος όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Μπουτάρης. Και θυμίζοντας λίγο το «ποινήν εκτίω» του Πολύδωρα ο Γιάννης Μπουτάρης μας ενημέρωσε πως αν παραιτηθεί και πάει στο σπίτι του θα περνάει καλύτερα. Το ζητούμενο όμως είναι να περνάνε οι πολίτες στο σύνολό τους καλά. 

«Είχαμε σωστή προετοιμασία και σχεδιασμό»

«Κρατήσαμε το οδικό δίκτυο ανοικτό με σωστή προετοιμασία, πολύ καλό σχεδιασμό και δουλειά. Κατορθώσαμε ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κρατήσουμε το οδικό δίκτυο, τους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία, και το αεροδρόμιο Μακεδονία, την περιφερειακή οδό που δεν έκλεισε αλλά και τους επαρχιακούς δρόμους με κάποιες εξαιρέσεις, όπου χρειάζονται αλυσίδες, στα βόρεια του νομού και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Εκείνο όμως που θέλησε να ξεκαθαρίσει και να καταδείξει είναι ότι «για το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, η περιφέρεια δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη, διότι δεν είναι στην αρμοδιότητά της, αλλά του δήμου Θεσσαλονίκης». Περισσότερο ευκρινώς ο κ. Τζιτζικώστας δεν θα μπορούσε να το αναφέρει. Ας μην επανέλθουμε στο ερώτημα ποιος έχει την ευθύνη. Ο περιφερειάρχης πάντως διαβεβαίωσε ότι τα συνεργεία και όλος ο μηχανισμός παραμένει σε πλήρη κινητοποίηση και επιφυλακή και για τις επόμενες ημέρες του παγετού.

Ενδεχομένως ανάλογα μέτρα ελήφθησαν πλέον και από το δήμο Θεσσαλονίκης. Αν ξανάρθει χιονιάς θα το διαπιστώσουμε.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...