Κυπριακό: Με ανταλλαγή χαρτών συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Κυπριακό: Με ανταλλαγή χαρτών συνεχίζονται οι διαβουλεύσειςΕπί ξηρού ακμής, η διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν χάρτες. Σε αυτούς προβλέπεται το εδαφικό ποσοστό για την ελληνοκυπριακή πλευρά και την τουρκοκυπριακή. Οι χάρτες εξετάζονται, ωστόσο για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπήρξε απόλυτη ικανοποίηση.

Όπως αναφέρεται στο mignatiou.com, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η Λευκωσία δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη. Ωστόσο τόνισε πως ο τουρκοκυπριακός χάρτης είναι μέσα στα όρια που είχαν καθοριστεί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μόλις παρέλαβε τον χάρτη συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ακριβώς αυτός που περίμενε και έδωσε από την πλευρά του ένα σημείωμα με τις ενστάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη που έδωσε η τουρκική πλευρά. Κύκλοι εκφράζουν φόβους πως η Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη μπορεί να οδηγηθεί σε ναυάγιο, εάν ο χάρτης που κατέθεσε στο εδαφικό η τουρκοκυπριακή πλευρά, περιλαμβάνει περισσότερο του 29,2%

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντικό και τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα, κ.α.

Ο εκπρόσωπος τύπου της κυπριακής κυβέρνησης σχολιάζοντας αν η συζήτηση για το εδαφικό θα τελειώσει απόψε, είπε πως προκύψει «ανάλογα με τα αποτελέσματα».

Απόψε αργά το βράδυ έφθασε στη Γενεύη και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συνοδευόμενος από διαπρεπείς Νομικούς, όπως ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης.

Οι εργασίες της διάσκεψης θα συνεχιστούν αύριο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...