Συνθήκες... καύσωνα στον Βόρειο Πόλο

Συνθήκες... καύσωνα στον Βόρειο ΠόλοΣυνθήκες... καύσωνα επικρατούν αυτές τις μέρες στην Αρκτική όπου οι θερμοκρασίες προβλέπεται να σκαρφαλώσουν αυτή την εβδομάδα περίπου 50 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, φέρνοντας την παγωμένη περιοχή κοντά στο σημείο τήξης.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Βόρειος Πόλος σημειώνει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Επίσης, το Νοέμβριο, οι θερμοκρασίες στην περιοχή έφτασαν έως και τους 36 βαθμούς πάνω από την κανονική θερμοκρασία.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, οι θερμοκρασίες- ρεκόρ στην Αρκτική προστίθενται σε μια σειρά από ανησυχητικούς δείκτες της κλιματικής αλλαγής για το 2016. Οι θαλάσσιοι πάγοι των πόλων σημείωσαν χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, και κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Νοεμβρίου, η περιοχή έχασε σχεδόν 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου μέσα σε μόλις πέντε ημέρες!

Το κύμα καύσωνα που είναι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη έχει προκληθεί από διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μίας καταιγίδας ανατολικά της Γροιλανδίας που τραβά θερμό αέρα προς την Αρκτική. Η έλλειψη των θαλάσσιων πάγων, που συνήθως αντισταθμίζουν την υψηλή θερμοκρασία, έχει επιτρέψει τη διέλευση του θερμού αέρα.

Ομάδα ερευνητών της ΜΚΟ Climate Central προειδοποίησε ότι αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν τον θλιβερό κανόνα, αν δε ληφθεί επειγόντως δράση για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη NASA και άλλους οργανισμούς, το 2016 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...