Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Γιατί τόση ασυνέπεια και από τόσους πολλούς;

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Γιατί τόση ασυνέπεια και από τόσους πολλούς;«Στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' γιατί τόση ασυνέπεια και από τόσους πολλούς; Ερώτημα είναι επίσης, γιατί κάποιοι φορείς της περιφέρειας κινητοποιήθηκαν τελευταία και κάποιοι καθόλου, ενώ για ήσσονος σημασίας θέματα, είναι λαλίστατοι;», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Κίνηση «Προοδευτικοί Πολίτες» για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και προσθέτει: «Η επέκταση του διαδρόμου (10-28) και η αναβάθμιση του χερσαίου τμήματός του, για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό ασφαλείας, για υπερατλαντικές και πυκνότερες πτήσεις, ήταν μαζί με τον νέο αεροσταθμό, τα δύο μεγάλα και πιο σημαντικά έργα του Master Plan της ανάπτυξης του αεροδρομίου "Μακεδονία'', που εκπονήθηκε στις αρχές του 2000. Δυστυχώς, για αντικειμενικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους κακής διαχείρισης των έργων, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί». 

Μάλιστα, προστίθεται στην ανακοίνωση της Κίνησης «Προοδευτικοί Πολίτες» για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, «το πιο σημαντικό έργο, η κατασκευή του αεροσταθμού, κόστους, περίπου 800 εκατ. ευρώ, δεν έχει συμπεριληφθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα, με το οποίο παραχωρήθηκε, σε κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών για (30 +10) χρόνια, η λειτουργία και η εκμετάλλευση των 14 αεροδρομίων της χώρας. Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, έχανε για χρόνια μερίδιο ανάπτυξης και απασχόλησης, δυστυχώς θα συνεχίσει.

Το πρώτο έργο, που είναι σε εξέλιξη, η επέκταση του διαδρόμου, προσγείωσης και απογείωσης, μετά από πολλά λάθη, αυξήσεις του κόστους και αναβολές, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2015.

Δυστυχώς, ακόμη δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη, ολοκλήρωσής τους.

Το δεύτερο, η αναβάθμιση του χερσαίου τμήματος, που δημοπρατήθηκε το 2011, έπρεπε να ολοκληρωθεί, το 2014.

Ο εντοπισμός βομβών, που δεν είχαν εκραγεί, από τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 2013, δικαιολογεί μια χρονική καθυστέρηση.

Αυτό όμως, που συνέβη, λόγω ασυνεννοησίας των αρμόδιων υπουργείων και των αδυναμιών των κατασκευαστών, δεν δικαιολογείται.

Η νέα τουριστική περίοδος κινδυνεύει, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις κινδυνεύουν και οι επόμενες.

Η κυβέρνηση, έπρεπε να είχε παρακολουθήσει πιο αποφασιστικά τα έργα και να είχε κάνει καλύτερο προγραμματισμό.

Απώλειες, ήδη υπάρχουν, αν αργήσει και άλλο, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγάλες και μη διαχειρίσιμες, από την τοπική και περιφερειακή οικονομία και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής.

Πρέπει, όμως να μην πέσει και πάλι θύμα, των πρόσθετων απαιτήσεων των κατασκευαστών και του Παραχωρησιούχου των 14 αεροδρομίων.

Ακόμη χειρότερα, κινδυνεύουν τα έργα, να μην έχουν χρηματοδότηση, αλλά και αν εξασφαλίσουν, με νέα έγκριση της ΕΕ, οι πόροι θα αφαιρεθούν από άλλα έργα, όπως συμβαίνει ήδη, με όλα τα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Κεντρικής Κυβέρνησης».

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...