Έκθεση του Νικόλα Μπλιάτκα στη Ζώγια

Έκθεση του Νικόλα Μπλιάτκα στη ΖώγιαΤις εικόνες - αλληγορία του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα φιλοξενεί αυτόν τον καιρό η «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, σε μια έκθεση τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στις 19:00.

«Οι πύλες του Παραδείσου» του Ghiberti μεταπλάθονται σε αδιέξοδη καταναλωτική ουτοπία. Το Ιερό αντικαθίσταται από το Χρήμα. Ένα «επιχρυσωμένο ψέμα» δημιουργεί και συντηρεί τις επιθυμίες. Το εννοιολογικό εγχείρημα του δίπολου χρήμα-επιθυμία, ενδυναμώνεται με τις ανάγλυφες- «φατνώματα» πιστωτικές κάρτες στις τάβλες της Πύλης.

Αναγκαζόμαστε να διερευνήσουμε, να αντιληφθούμε τον μηχανισμό πίσω από τις λέξεις. Είναι μια πρόταση αποδόμησης της πράξης και της προβολής της καταναλωτικής αυτής ευδαιμονίας, εναντίον της επίπλαστης τυφλότητας και χειραγώγησης που επιβάλλουν οι εμπορικές στρατηγικές διαφήμισης.
Παράλληλα ο ευτελισμός της εργασίας, το ισοδύναμο του ανθρώπινου μόχθου με τη φθορά, τη διάβρωση και τη σήψη δηλώνονται με έργα αναφορά στη Γαλλική Ζωγραφική του 19ου αιώνα («Οι σταχομαζώχτρες» του Jean-FrancoisMillet ή «Οι εργάτες που ξύνουν το παρκέ» του GustaveCaillebotte ). Μόνο που τώρα αναπλάθονται ως σκιά και μνήμη, ως φθορά με τη χρήση οξέων στις μεταλλικές επιφάνειες. Παράλληλα, επιχρυσωμένα ανάγλυφα αστικά αντικείμενα παρατίθενται επισημαίνοντας τη διάσταση του περιττού.

H έκθεση θα διαρκέσει από 17/12/16 – 19/01/17, ενώ η οργάνωση έγινε από την Δρ Δωροθέα Κοντελετζίδου.

Ο «Χειμώνας ’16 στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από το Νοέμβριο 2016 έως και τον Ιανουάριο 2017. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο, με μόνη τιμή αυτήν της όποιας παραγγελίας και γίνονται στη Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54).

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...