Νόστιμη και απλή γέμιση για γαλοπούλα ή για... γαρνιτούρα

Νόστιμη και απλή γέμιση για γαλοπούλα ή για... γαρνιτούραΜια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα και βγαίνουν από τα συρτάρια παραδοσιακές και όχι μόνο συνταγές για εδέσματα ενός εορταστικού γεύματος ή δείπνου. Την... τιμητική της σε πολλά τραπέζια θα έχει και φέτος η γαλοπούλα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αντικαθιστούν με κοτόπουλο που είναι πιο οικονομικό αλλά και νόστιμο. Η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο είθισται να γίνονται γεμιστά, με τις συνταγές για τη γέμιση να είναι... άπειρες, καθώς κάθε νοικοκυρά βάζει και τη δική της πινελιά.

Η συνταγή που ακολουθεί για τη γέμιση είναι... δοκιμασμένη και νοστιμότατη. Μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί και για γαρνιτούρα που θα συνοδεύσει τα άλλα πιάτα. 

Τα υλικά που απαιτούνται είναι: 

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 ξερό κρεμμύδι μέτριο

1/2 της κούπας ρύζι μπονέτ (κίτρινο)

80 γραμμάρια κουκουνάρι

10 κάστανα ψημένα και κομμένα στα τέσσερα

αλάτι 

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (ανάλογα με το γούστο μας) κα τσιγαρίζουμε λίγο ακόμα. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για λίγο το τσιγάρισμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τιο κουκουνάρι και τα κάστανα και φέρνουμε δυο τρεις «βόλτες» το μίγμα και το κατεβάζουμε από την εστία. Στη συνέχεια γεμίζουμε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο. Η διάρκεια ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο αλλά και το βάρος της γαλοπούλας ή του κοτόπολου.

Ομως, η συγκεκριμένη γέμιση μπορεί με την κατάλληλη εκτέλεση να συνδεύσει άλλο πιάτο για όσους δεν θέλουν ούτε γαλοπούλου ούτε κοτόπουλο, αλλά κάποιο άλλο είδος κρέατος, όπως, για παράδειγμα, το ρολό από κιμά. 

Η συνέχεια της συνταγής είναι πολύ απλή:

Τοποθετούμε το μίγμα που ετοιμάσαμε μέσα σε ένα πιρέξ και βάζουμε περίπου 1 1/2 κούπας βρασμένο νερό. Σκεπάζουμε με αλουμίμαρτο και βάζουμε το πιρέξ στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Βέβαια, στο μεταξύ, ρίχνουμε μια - δυο φορές μια ματιά στο ρύζι που ψήνεται και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο- λίγο νεράκι, πάντα βρασμένο.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...