Από 12 έως 20 Ιανουαρίου ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής»

Από 12 έως 20 Ιανουαρίου ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής»Ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής» 2017 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 12 έως τις 20 Ιανουαρίου 2017.

Ο καταξιωμένος πλέον διεθνώς Διαγωνισμός Πιάνου φέρει το όνομα του σπουδαίου πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, τέως διευθυντού της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Θυμή (1924-2009), ο οποίος τον οραματίστηκε αρχικά και τον δημιούργησε, βάζοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξή του σε ένα κορυφαίο, παγκόσμια, καλλιτεχνικό γεγονός που προσελκύει σπουδαίους πιανίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Διεξάγεται κάθε δεύτερη χρονιά από τον Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και αποτελεί κορυφαίο μουσικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που γίνεται πόλος έλξης των φίλων του πιάνου.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής. Στο φετινό διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 40 πιανίστες από όλο τον κόσμο (Ιαπωνία, Κίνα, Γεωργία, Γαλλία, Ρωσία, Πολωνία, Ισπανία, Ν. Κορέα, Ισραήλ, Αρμενία, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Ταϊβάν, κα.). Πρόκεται για έλληνες και αλλοδαπούςπιανίστες, οι οποίοι γεννήθηκαν από τις 12 Ιανουαρίου 1984 και μετά, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τα εξής βραβεία:
1ο βραβείο: 5.000 ευρώ
2ο βραβείο: 3.500 ευρώ
3ο βραβείο: 2.000 ευρώ

Χρηματικός έπαινος καλύτερου Έλληνα διαγωνιζομένου: 2.000 ευρώ

(Τα βραβεία περιλαμβάνουν συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 8ου Διεθνή Διαγωνισμoύ Πιάνου «Γιώργος Θυμής» 2017 είναι διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Κυπριανός Κατσαρής, Νόρα Λουκίδου, Γιώργος Κωνσταντινίδης, UweMatschke,Jura Margulis, GlennRiddle,ElissoVirsaladze.

Ο Διαγωνισμός εξελίσσεται σε τρεις γύρους. Ο προκριματικός και ο ημιτελικός (12 υποψήφιοι) διεξάγονται στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (πρώην κινηματοθέατρο “Παλλάς”), ενώ ο τελικός (με τα ρεσιτάλ των τριών φιναλίστ με την ΚΟΘ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τα Κοντσέρτα για πιάνο των φιναλίστ του Tελικού

Στον Tελικό του Διαγωνισμού, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) το κοινό θα απολαύσει τους 3 που ξεχώρισαν από τις προηγούμενες φάσεις.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ, 5 ευρώ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.α.)

Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα ΚΟΘ «Σ. Μιχαηλίδης», Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr- τηλ. 2310 236990

Σύντομο ιστορικό
Ο διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής» ξεκίνησε το 2002, διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη και φέρει το όνομα μιας από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της πόλης μας, του Γιώργου Θυμή (1924-2009) – πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, τέως διευθυντού της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης – ο οποίος διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης αλλά και της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Έχοντας καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς της Ευρώπης, είναι πλέον μέλος του παγκοσμίου κύρους Alink-Argerich Foundation και της World Federation ofInternational Music Competitions (WFIMC).

Η διοργάνωση συγκεντρώνει υψηλού επιπέδου υποψηφίους από όλον τον κόσμο.

Το κορυφαίο αυτό μουσικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον Σύλλογο Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία μετην Ορχήστρα και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν διατελέσει μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού «Γιώργος Θυμής» (αλφαβητικά): Cyprien Katsaris, Etsuko Hirose, JuraMargulis, Hamish Milne, Pierre Reach, Bernard Ringeissen, Jerome Rose, Gabriel Tacchino, Θεόδωρος Αντωνίου, Γιάννης Βακαρέλης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Νόρα Λουκίδου, Μύρων Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Μυράτ και Δημήτρης Τουφεξής..

Περισσότερες πληροφορίες για το Διαγωνισμό

- στην σελίδα του στο Facebook InternationalPianoCompetition "GiorgosThymis"
https://www.facebook.com/GiorgosThymiscompetition/?fref=ts

- Και στην ιστοσελίδα www.thymiscompetition.gr

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...