Πασχαλιά στη Χαλκιδική

Πασχαλιά στη ΧαλκιδικήΤης ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Κοντινός προορισμός από την Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική σας προ(σ)καλεί να επισκεφτείτε κάποια από τα χωριά της, σε μία από τις τρεις χερσονήσους της, και να γιορτάσετε τις ημέρες της Λαμπρής.

Στην Κασσάνδρα, ξεχωρίζει η γραφική Άθυτος (ή Άφυτος) με τα πετρόκτιστα σπίτια της και τα λιθόστρωτα δρομάκια, και βεβαίως τη μοναδική θέα ψηλά από το βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένη.

Υπάρχει ακόμα η Καλλιθέα, η οποία προσελκύει κυρίως τη νεολαία με την έντονη νυχτερινή της ζωή, όπως επίσης και το Κασσανδρινό στη δυτική πλευρά της χερσονήσου φημίζεται για τις ταβέρνες του με τα ντόπια κρέατα. Και βεβαίως τα υπόλοιπα χωριά και οικισμοί παραμένουν ελκυστικοί.

Στη Σιθωνία είναι η Νικήτη με τον παραδοσιακό της ιστό, ο Νέος Μαρμαράς και ο γραφικός Παρθενώνας, που ατενίζει από ψηλά τον Τοροναίο κόλπο. Πιο νότια είναι η Συκιά, η Σάρτη και ανεβαίνοντας πάλι βόρεια ο Όρμος Παναγιάς κ.ά.

Στην ορεινή Χαλκιδική

Στην ορεινή Χαλκιδική ξεχωρίζει η γραφική Αρναία με το ναό του Αγ. Στεφάνου στο κέντρο της. Την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία αναβιώνει το έθιμο «Πασχαλινό κιόσκι».

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα αναβιώνουν τα έθιμα «Κούτσμανους» και «Σουσαρίτσα». Ο «Κούτσμανους» ξεκινάει νωρίς το πρωί, από την πλατεία της Αρναίας, με την πορεία καβαλάρηδων οι οποίοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές κατευθύνονται προς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Γίνεται περιφορά των εικόνων και ξεκινάει ο χορός «Κούτσμανους». Ακολουθεί σκοποβολή με στόχο τα κόκκινα αβγά, τα οποία παλιά κρεμούσαν στα δέντρα. Αφού ολοκληρωθεί η βολή, κατηφορίζουν στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Στη «Σουσαρίτσα» η οποία πραγματοποιείται στο άλσος Αγ. Παρασκευής, στις 12.30, οι συμμετέχοντες κρατούν από ένα κόκκινο αβγό και διαγωνίζονται στο ποιος θα κυλήσει το αβγό πάνω στο γρασίδι χωρίς να το σπάσει. Νικητής είναι αυτός που θα πάει το αβγό πιο μακριά.

Στην ορεινή Χαλκιδική και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Παναγία αξίζει να επισκεφτείτε το ιερό της προσκύνημα (1 χλμ. από το κέντρο του χωριού). Εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό του ναού καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο άμβωνας, ο δεσποτικός θρόνος, το προσκυνητάρι.

Στην χερσόνησο του Άθως

Στην τρίτη χερσόνησο, τον Άθω, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσκυνηματική διαδρομή με αφετηρία την Ουρανούπολη με τον Πύργο Προσφορίου, τη μονή Ζυγού στα σύνορα με το Άγιο Όρος, το μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής της μονής Χιλιανδαρίου, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στα Νέα Ρόδα κ.ά.

Στην Ιερισσό, την τρίτη μέρα του Πάσχα αναβιώνουν τα έθιμα «Μαύρο Αλώνι» και «Καγκελευτός Χορός». Η λιτανεία ξεκινάει από την κεντρική εκκλησία με την εικόνα της Αναστάσεως, τα λάβαρα, τους ιερείς και την εθνική σημαία και πορεύεται με ψαλμωδίες στη θέση «Αλώνι», όπου ψάλλεται τρισάγιο και ακολουθεί χορός.

Αμμουλιανή

Σε απόσταση αναπνοής και το νησάκι της Αμμουλιανής, με τα παλιά μοναστηριακά κτίσματα και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τις ελκυστικές παραλίες, τις ταβερνούλες με το φρέσκο ψάρι, τα ψητά, τη σούβλα και όχι μόνο. Απέχει 2 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Τρυπητής (7 χλμ. από Ουρανούπολη) και στο νησί κατοικούν περίπου 600 κάτοικοι, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τα νησιά της Προποντίδας.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...