Ζήστε το Πάσχα στην Κύπρο

Ζήστε το Πάσχα στην ΚύπροΤης ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τις παραδοσιακές φλαούνες και βάφουν τα κόκκινα αβγά. Οι κοπέλες στολίζουν με άνθη τον Επιτάφιο στους ναούς, ενώ το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η πρώτη Ανάσταση. Το Πάσχα στην Κύπρο είναι λαμπρό!

Τι θα λέγατε λοιπόν να περάσετε τις πασχαλιάτικες ημέρες σας στο νησί της Αφροδίτης, έναν τόπο ζεστό και φιλόξενο, ακούτε και μιλάτε τα ελληνικά, απολαμβάνετε διαδρομές σε γραφικά χωριά και σε μοντέρνες πόλεις, διανυχτερεύετε σε ξενοδοχεία με πολυτέλειες και όλα τα κομφόρ!

Το Πάσχα στην Κύπρο είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή. Σύμφωνα με παραδόσεις, τα αβγά βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα του Χριστού το οποίο έσταξε από το μέτωπό του από τον ακάνθινο σταυρό που του φορέσανε οι σταυρωτές του.

Σε ορισμένα χωριά της Κύπρου, τη Μεγάλη Πέμπτη οι πιστοί παίρνουν στην εκκλησία κόκκινα αυγά για να ακούσουν τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Τη Μεγάλη Παρασκευή αρκετοί πίνουν μερικές γουλιές ξύδι, όπως υποχρέωσαν το Χριστό να πιεί όταν βρισκόταν στο σταυρό. Την ίδια μέρα οι γυναίκες της ενορίας μαζεύουν λουλούδια και στολίζουν τον Επιτάφιο, που μεταφέρει το σύμβολο του Εσταυρωμένου Χριστού στους δρόμους μετά από τη λειτουργία.

Επίσης, τη Μεγάλη Παρασκευή όπως και το Μεγάλο Σάββατο, οι νοικοκυρές ζυμώνουν τις φλαούνες.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η πρώτη Ανάσταση: πέφτουν τα μαύρα πέπλα που καλύπτουν τις εικόνες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι ιερείς ρίχνουν στο δάπεδο φύλλα δάφνης, οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια και οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ανάβουν την «Λαμπρατζιά», τη μεγάλη φωτιά της Λαμπρής, με τα ξύλα που έχουν μαζέψει τα παιδιά. Σύμφωνα με την κυπριακή λαϊκή παράδοση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις αυλές των εκκλησιών τα παιδιά αμιλλώνται ποιο θα φέρει τα περισσότερα φρύγανα και ξύλα για τη «Λαμπρατζιά», η οποία διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες της Λαμπρής και στην πυρά της καίγεται ένα ομοίωμα του Ιούδα.

Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν αρνί στη σούβλα ή στο φούρνο με αγκινάρες και γλεντούν σε μεγάλες οικογενειακές παρέες.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...