Ζάκυνθος: Πάσχα στο «φιόρο του Λεβάντε»

Ζάκυνθος: Πάσχα στο «φιόρο του Λεβάντε»Της ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Πάσχα στο «φιόρο το Λεβάντε» - το άνθος της Ανατολής όπως την έλεγαν οι Βενετοί, τη Ζάκυνθο, το νοτιότερο και τρίτο σε έκταση νησί του Ιονίου.

«Αντέτια» ονομάζονται τα πασχαλινά έθιμα της Ζακύνθου, ενώ ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα δημιουργούν και τα πένθιμα εμβατήρια που παίζουν οι φιλαρμονικές του νησιού.

Tο πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ψάλλονται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία σ' όλους τους ναούς.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλεται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ακολούθως η Αποκαθήλωση. Στις 14.00 ξεκινάει από το ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου η Λιτανεία του Εσταυρωμένου και μαζί λιτανεύεται και η εικόνα της Παναγίας του Πάθους (Mater Dolorosa).

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Ακολουθία του Επιταφίου, όχι όμως και η λιτάνευση. Σύμφωνα μ' ένα παλιό έθιμο, στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η Ακολουθία γίνεται ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου, στις 2.00 το πρωί. Στις 4.00 π.μ. γίνεται η έξοδος του χρυσωμένου και ξυλόγλυπτου Επιταφίου και η η ξακουστή «Gloria» (Δόξα) ψάλλεται απ' όλον τον κόσμο.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις 11.15, αρχίζει η Ακολουθία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Διονυσίου και ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα ξεκινά η αναστάσιμη πομπή για την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου γίνεται η Ανάσταση.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στο ναό του Αγίου Λαζάρου.

Tips

- Η Στράτα Μαρίνα -ο παραλιακός δρόμος της πόλης Ζακύνθου- φτάνει μέχρι την πλατεία Σολωμού, εκεί όπου βρίσκεται και ο ανδριάντας του Διονυσίου Σολωμού, το Βυζαντινό Μουσείο καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μόλου.

- Πίσω από την πλατεία Σολωμού είναι η πλατεία του Αγίου Μάρκου, με τον ομώνυμο καθολικό ναό και ακριβώς δίπλα είναι το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων.

-Βόλτα στην Μπόχαλη (2,5 χλμ. από την πόλη) με το βενετσιάνικο κάστρο και την πανοραμική θέα, επίσκεψη στο Λόφο του Στράνη (1,5 χλμ.), όπου εμπνεύστηκε ο Διονύσιος Σολωμός τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν».

-Διαδρομές στην ενδοχώρα του νησιού και στα ορεινά χωριά, θέα από το πολυφωτογραφημένο Ναυάγιο, ηλιοβασίλεμα από το Καμπί κ.ά.

-Να δοκιμάστε τις περίφημες μάντολες -αμύγδαλο με μέλι-, αλλά και αλιάδα με μπακαλιάρο.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...