Στη Κέρκυρα για το Πάσχα!

Στη Κέρκυρα για το Πάσχα!Της ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Λίγες μέρες απομένουν για την έναρξη της Μεγάλης Βδομάδας και τον εορτασμό του Πάσχα και ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους προορισμούς για τις μέρες αυτές είναι η Κέρκυρα. Η Κέρκυρα φημίζεται για τα πασχαλινά της έθιμά και μια σύντομη απόδραση στο νησί, τέτοια εποχή, είναι αναζωογονητική!

Η Κέρκυρα είναι το έβδομο σε μέγεθος ελληνικό νησί και το δεύτερο των Επτανήσων –μετά την Κεφαλονιά– με 592 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρωτεύουσα της η Χώρα, με περίπου 40.000 κατοίκους, ενώ το σύνολο του πληθυσμού στο νησί είναι περίπου 140.000.

Την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου, γίνεται η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγ. Σπυρίδωνα, με συνοδεία των 17 συνολικά φιλαρμονικών της Κέρκυρας. Είναι μια λιτανεία που γίνεται από το 1630 σε ανάμνηση του θαύματος του αγίου, ο οποίος το 1553 έσωσε το νησί από την ασθένεια της πανώλης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας συνοδεύουν τους επιταφίους, ξεκινώντας στις 14.00 το μεσημέρι. Η «Παλαιά Φιλαρμονική» (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albioni, η «Μάντζαρος» (μπλε) τη Marcia Funebre του Verdi και η «Καποδίστριας» την Elegia Funebre, τη Sventura του Mariani, καθώς και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Το Μεγάλο Σάββατο, στις 6 το πρωί, στο ναό της Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων) στην Πλακάδα του Αγίου, πραγματοποιείται το έθιμο του σεισμού, στις 11.00 γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των μπότηδων ενώ την ίδια ώρα, στην «Πίνια» πραγματοποιείται το έθιμο της «μαστέλας».

Το βράδυ της Ανάστασης, όλοι συγκεντρώνονται στην πλατεία Σπιανάδα, όπου η λειτουργία κορυφώνεται με τη ρίψη πυροτεχνημάτων και τη συνοδεία των φιλαρμονικών.
Ανήμερα του Πάσχα γίνονται περιφορές της εικόνας της Ανάστασης, από τις 07.15 έως τις 18.00.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...