Είχαν δύο χρόνια στα χέρια τους το χρυσό στεφάνι που κατέσχεσε η ΕΛΑΣ

Είχαν δύο χρόνια στα χέρια τους το χρυσό στεφάνι που κατέσχεσε η ΕΛΑΣΈνα χρυσό στεφάνι ανυπολόγιστης αξίας, το οποίο στο πίσω μέρος του δένει με έναν Ηράκλειο κόμπο, επιχείρησαν να πουλήσουν δύο Θεσσαλονικείς για 750.000 με 800.000 ευρώ σε αστυνομικό - αγοραστή έχοντας ως μεσάζοντα έναν Αρμένιο. Το χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, κατασχέθηκε από αστυνομικούς του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας Αττικής κατά τη διάρκεια μιας οργανωμένης επιχείρησης στα Γιάννενα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο φερόμενοι ως δράστες φαίνεται πως είχαν το χρυσό στεφάνι στα χέρια τους περίπου ενάμιση με δύο χρόνια. Αξιωματικοί επισημαίνουν πως πιθανότατα προσπαθούσαν να βρουν άτομο της εμπιστοσύνης τους, που θα λειτουργούσε ως μεσάζοντας, θα τους έβαζε στο «κύκλωμα» της παράνομης αγοράς αρχαιοτήτων και θα τους έφερνε σε επαφή με αγοραστές, οι οποίοι θα ήταν διατεθιμένοι να πληρώσουν μια περιουσία για έναν αρχαιολογικό θησαυρό.

Από πληροφορίες προκύπτει πως οι δύο Θεσσαλονικείς, ο ένας ελαιοχρωματιστής και ο άλλος σύμβουλος, προσπαθούσαν πάντα να λαμβάνουν μεγάλες προφυλάξεις, ενώ το στεφάνι δεν το είχε δει κανείς από κοντά και πάντα μιλούσαν γι' αυτό περιγράφοντας το με λεπτομέρειες. Τελικά, το ραντεβού ορίστηκε στα Γιάννενα, ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για το όχημα με το οποίο κινούνταν τα άτομα που είχαν στην κατοχή τους το στεφάνι και έτσι τους έθεσαν υπό επιτήρηση μέχρι την ώρα της συναλλαγής. Αρχικά οι δύο άντρες επιχείρησαν να πουν στους αστυνομικούς ότι ήθελαν να κάνουν μία πλάκα και πως το στεφάνι ήταν πλαστό, ωστόσο γρήγορα οι ισχυρισμοί τους αυτοί κατέπεσαν, καθώς οι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν πως πρόκειται για χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου και ακολούθησε η σύλληψη τους.

Είχε «εμφανιστεί» και πάλι χρυσό στεφάνι

Οι αστυνομικοί, παράλληλα, εξετάζουν και ένα ακόμη ενδεχόμενο, το χρυσό αυτό στεφάνι να είναι το ίδιο που είχε «εμφανιστεί» και πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια σε μία υπόθεση του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας Θεσσαλονίκης. Τότε οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει δύο άτομα, που είχαν στην κατοχή τους μία χρυσή καρφίτσα (περόνη) και μεταξύ άλλων βρήκαν επανω τους και ένα στικάκι, που περιείχε φωτογραφίες σπάνιων ταφικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων και ένα χρυσό στεφάνι. Στο ίδιο στικάκι, μάλιστα, υπήρχε και η φωτοιγραφία της χρυσής καρφίτσας, που είχε κατασχεθεί από τις αστυνομικές αρχές, γεγονός που είχε οδηγήσει τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα πως εφόσον η καρφίτσα ήταν υπαρκτό αντικείμενο τότε ήταν και το στεφάνι που εμρφανιζόταν στις φωτογραφίες. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών τότε να αποκτήσουν επαφή με τα άτομα που ίσως είχαν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα ταφικά ευρήματα, κάτι τέτοιο δεν στάθηκε εφικτό.

Τότε αστυνομικοί, αλλά και αρχαιολόγοι που κλήθηκαν για να δουν τις φωτογραφίες έμειναν άφωνοι, αντικρίζοντας τοποθετημένα πάνω σε εφημερίδες αρχαία χρυσά κοσμήματα, τα οποία πιθανότατα προορίζονταν για «δειγματισμό» σε υποψήφιους πελάτες. Οι αξιωματικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας προσπάθησαν να εντοπίσουν την άκρη του νήματος και να ξετυλίξουν το κουβάρι που θα τους οδηγούσε στα αρχαία αντικείμενα, ωστόσο τότε υπήρχε η εκτίμηση ότι τα άτομα που είχαν στα χέρια τους τα αντικείμενα αυτά έκαναν ερασιτεχνικές κινήσεις και πιθανότατα δεν είχαν «περάσματα» στο κλειστό κύκλωμα της παράνομης αγοράς αρχαιοτήτων. Τώρα οι αστυνομικοί της ασφάλειας Αττικής έχουν και αυτοί στα χέρια τους κάποια στικάκια, τα οποία ενδέχεται να τους δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη δράση των ατόμων, αλλά και να τους οδηγήσουν σε νέες αποκαλύψεις. 

Άλλα δύο χρυσά στεφάνια

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι το καλοκαίρι του 2012 αστυνομικοί του τμήματος αρχαιοκαπηλίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν κατασχέσει στην περιοχή της Ασπροβάλτας ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς, το οποίο είχε εκτιμηθεί στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο στεφάνι ήταν από ατόφιο χρυσάφι, 23 καρατίων όπως τονίστηκε από την Ασφάλεια, και αποτελούνταν από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς. Ακόμη, τον Αύγουστο του 2000 αγρότης παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης χρυσό στεφάνι, ωστόσο στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως το εύρημα ήταν προϊόν αρχαιοκαπηλίας που λίγους μήνες νωρίτερα είχε διακινηθεί στην παράνομη αγορά με στόχο να πουληθεί αντί 60 εκατομμυρίων δραχμών.

North Press

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...