Ο στρατηγός Άνεμος προσέκρουσε σε ζαρντινιέρα εκτίοντας ποινή

Ο στρατηγός Άνεμος προσέκρουσε σε ζαρντινιέρα εκτίοντας ποινήΤης Όλγας Γκάλη

Ο «στρατηγός άνεμος», είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα, όταν ως υπουργός Δημόσιας Τάξης το 2007, και ενώ καιγόταν σχεδόν όλη η νότια Ελλάδα, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αδυναμία του πυροσβεστικού σώματος να θέσει υπό έλεγχο τις φωτιές.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει ο στίχος που τον εμπνέει και τον καθοδηγεί είναι: «Όσο είν’ ο κλέφτης ζωντανός Τούρκο δεν προσκυνάει. Κι αν πέσει το κεφάλι του δεν μπαίνει σε ταγάρι.

Το παίρνουν οι σταυραετοί να θρέψουν τα παιδιά τους, να κάνουν πήχες τα φτερά και σπιθαμές το νύχι».  Δεινός ρήτορας ο Βύρωνας Πολύδωρας, ίσως από τους ελάχιστους του ελληνικού κοινοβουλίου από την αντιπολίτευση και εντεύθεν. Δεν τον ακολουθούν όμως μόνο οι δηλώσεις του, αλλά και διακεκριμένες πράξεις του.

Όταν, το 2012, για μόλις μία ημέρα ως πρόεδρος της βουλής διόρισε την κόρη του Μαργαρίτα, ως μετακλητή υπάλληλο του σώματος.  Στις κατηγορίες που δέχτηκε τότε, απάντησε:«Δεν υπήρξα ποτέ στη ζωή μου συνωμότης. Ούτε προδότης. Ούτε ρίψασπις και λιποτάκτης. Άλλοι υπήρξαν τέτοιοι. Όπως εκείνοι που με χτυπούν σήμερα. Με την άθλια στόχευση να με ταπεινώσουν. Ματαιοπονούν. Δεν είπα ότι δεν υποφέρω. Υποφέρω αλλά αντέχω. Αντλώ δύναμη από το δίκιο μου. Και από την προσευχή μου στον Θεό».

Ο Βύρωνας Πολύδωρας, διαφώνησε με τις επιλογές του κόμματός του να αποδεχτεί την τρόϊκα και διεγράφη.

Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1947, στο χωριό Περιβόλια Ολυμπίας. Σπούδασε Νομική, στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Νεβάδατων Η.Π.Α., Διεθνές Δίκαιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Διεθνή Οικονομικά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Μαχητικός και δραστήριος από τα φοιτητικά του χρόνια αλλά και λάτρης του ωραίου φύλου. Στους στενούς κύκλους της ΝΔ έχει μείνει ως αστικός μύθος ο έρωτας που έτρεφε για το πρόσωπό του διακεκριμένη πολιτικός της ΝΔ που σήμερα έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο μετά από τεράστια  προβλήματα που αντιμετώπισε με την υγεία της.  Έχει έναν γιο και δίδυμες κόρες. Στην μακρά πολιτική του καριέρα έχει διατελέσει υπουργός Δημόσιας Τάξης, υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της βουλής. Μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ, δημιούργησε το κόμμα της Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό. Βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών, από το 1981 αδιαλείπτως ως το 2015. Στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990 – 1992, διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος,  το 1992, τοποθετήθηκε ως υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη συνέχεια υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα αποδήμου ελληνισμού, ως το 1993.

Στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, το 2006 τοποθετήθηκε στην θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, την οποία διατήρησε έως τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Το 2005 αλλοδαποί πακιστανικής προελεύσεως κατήγγειλαν σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας ότι τους απήγαγαν και τους βασάνισαν σχεδόν μέχρι θανάτου. Το συμβάν αυτό επιβεβαιώθηκε αρκετούς μήνες αργότερα, με την ΕΥΠ να βρίσκεται στο στόχαστρο ως υπεύθυνη για τις εν λόγω απαγωγές, χωρίς όμως να αναλαμβάνει κάποια ευθύνη ή να το αποδέχεται.

Τότε ο Β. Πολύδωρας δήλωσε ως υπουργός δημόσιας τάξης ότι «οι Πακιστανοί απαγάγουν ο ένας τον άλλο καθώς αυτό είναι το αγαπημένο τους σπορ». Οι δηλώσεις του, σχολιάστηκαν αρνητικά προκαλώντας τεράστιο κοινωνικό σάλο  με αποτέλεσμα  να δηλώσει την παραίτηση του στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Και μια ακόμη δήλωσή του που πέρασε στην ιστορία ήταν : «Αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω. Τι είμαι, ο ευτυχισμένος μετά από τριάντα χρόνια βουλευτίας να πάω να κάνω τον κυματοθραύστη για να μου λένε οι συνάδελφοί μου ότι εγώ είμαι ο άνθρωπος της βίας ή των ατυχών φραστικών διατυπώσεων;».

Την πορεία του στο συγκεκριμένο υπουργείο σημάδεψε και ένα ακόμη γεγονός, όταν τον Νοέμβριο του 2006,  βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες αστυνομικής βίας, όταν ξυλοκοπήθηκε άγρια σε πορεία στη Θεσσαλονίκη ο Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου. Ήταν η γνωστή υπόθεση της ζαρντινιέρας. Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η ΕΛΑΣ, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι ο φοιτητής δεν ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς αλλά τα τραύματα του προκλήθηκαν από …»πρόσκρουση με ζαρντινιέρα». Το 2007, στις δασικές πυρκαγιές που σημάδεψαν τη χώρα, αρχικά ο Βύρωνας Πολύδωρας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για θεομηνία και πως η Ελλάδα οφείλει να το σεβαστεί. Λίγους μήνες, αργότερα έκανε λόγο για προσπάθεια ανατροπής του Κ. Καραμανλή και συνωμοσίες Τουρκικών συμφερόντων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές. Οι δηλώσεις του αυτές αποτύπωναν, τελικά την πραγματικότητα, αν και συγκεκριμένοι κύκλοι προσπάθησαν να τις εκμεταλλευτούν και να τον λοιδορήσουν.  

Μετά τις εκλογές του 2009, εκλέχθηκε Δ΄ αντιπρόεδρος της βουλής με 232 ψήφους και μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου εξελέγη στο αξίωμα του προέδρου της βουλής, για μια και μόνο ημέρα,  ώστε να εκτελεστούν οι απαραίτητες διεργασίες στο πλέον βραχύβιο κοινοβούλιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας Η εναρκτήρια συνεδρίαση και ορκωμοσία βουλευτών έγινε στις 17 Μαΐου και η διάλυση της βουλής δύο μέρες αργότερα, στις 19 Μαΐου. Ο ίδιος αποφάσισε να διορίσει τη κόρη του σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του τέως προέδρου της βουλής, κίνηση για την οποία δέχθηκε έντονη κριτική, αν και νομικά ήταν απολύτως έγκυρη. Με δηλώσεις του ο Βύρωνας  Πολύδωρας ανέφερε ότι δεν μετανιώνει για το διορισμό και  άσκησε κριτική σε όσους βουλευτές της ΝΔ τον κατηγόρησαν. Απευθυνόμενος προς τον Αντώνη Σαμαρά, τον κατηγόρησε ευθέως ότι ως υπουργός Πολιτισμού διόρισε στο μουσείο της Ακρόπολης «όλη τη Μεσσηνία». 

Τον Ιούλιο του 2013 χαρακτήρισε τη Τρόικα τον πραγματικό εχθρό της Ελλάδας, και κάλεσε τη ΝΔ να συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Οι δηλώσεις του αυτές  προκάλεσαν την οργή τόσο του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματός του Αντώνη Σαμαρά αλλά και της υπόλοιπης κυβέρνησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδρά εξίσου έντονα.

Τον Νοέμβριο του 2013 κατηγόρησε τον τότε υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα  ως τιμωρό των δύσμοιρων «νοικοκυραίων» και πως απαλλοτριώνει την ακίνητη περιουσία αλά Λένιν.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2013 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καθώς καταψήφισε το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, παραβαίνοντας την γραμμή του κόμματός του.

Η  ΝΔ, κατακρίνοντάς τον για την επιλογή του, ανέφερε ότι  ταυτίστηκε με τους οπαδούς της δραχμής, τους αντιευρωπαϊστές και λαϊκιστές.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2013 ανακοίνωσε ότι προχωράει στη δημιουργία νέου κόμματος και έκανε λόγο για συνασπισμό δεξιών αντιμνημονιακών δυνάμεων, καλώντας τους Καμμένο, Ζώη, Καρατζαφέρη και Νικολόπουλο σε συνεργασία την οποία θα ηγούνταν ο ίδιος. Στις 6 Φεβρουαρίου προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος με την ονομασία «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό».

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τον Απρίλιο σε κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη
Αλλάζει ο οδικός χάρτης της χώρας μετά την παράδοση των σηράγγων των Τεμπών, ενός αυτοκινητόδρομου 25 χιλιομέτρων στις αρχές Απριλίου.