Ο Γ. Μπουτάρης και εμείς οι Βαλκάνιοι

Ο Γ. Μπουτάρης και εμείς οι ΒαλκάνιοιΤης ΟΛΓΑΣ ΓΚΑΛΗ

Δεν θεώρησε σκόπιμο να παραστεί στην μαθητική παρέλαση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Επισήμως, ο κ. Μπουτάρης μέσω εκπροσώπων του, επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Άλλωστε είχε και συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρέσβη.

Σαφώς για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, προέχει η συνάντηση με έναν Αμερικανό, έστω και αν πρόκειται για έναν υπάλληλο του State Department, από το να παραστεί σε μια εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης και να καμαρώσει την μαθητική νεολαία.

Και βεβαίως ούτε λόγος για το ότι η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε το 1912 από τους Τούρκους.

 Αν και δυτικομακεδόνας, δεν έχει ακούσει ιστορίες από τους προγόνους του για τους Τσέτες Βούλγαρους, για τους Τούρκους και πως φέροταν  ως κατακτητές.

Ενδεχομένως όμως ο δήμαρχος της πόλης μας, να διαφωνεί και με τη διοργάνωση των παρελάσεων.

Εάν συμβαίνει αυτό, τότε θα μπορούσε να προτείνει την κατάργησή τους, τουλάχιστον στον δήμο του. Αν και την συγκεκριμένη ευθύνη τυπικά έχει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μαθητιώσα νεολαία, πάντως, παρελαύνοντας, δεν ευτύχησε να χειροκροτηθεί από τον κ. Μπουτάρη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει εξάρει τη δράση του Τούρκου ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ, πολλές φορές, ας μην ξεχνάμε ότι είχε προτείνει στο παρελθόν να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ, θέλοντας προφανώς να τονίσει ότι η Θεσσαλονίκη, είναι πόλη  με έντονα μουσουλμανικά στοιχεία, δεν θέλει να οξύνει πάθη.

Για να θυμηθούμε ακριβώς τη δήλωσή του, ήταν: «Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο να είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Οι Έλληνες, έχουμε δημιουργήσει μια ιστορία πως ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ένας δολοφόνος. Τώρα, αυτό που λέω στους πολίτες μου. Δεν με νοιάζει αν είναι δολοφόνος ή όχι. Δεν με νοιάζει αν ήταν καλός άνθρωπος ή όχι. Το μόνο που με νοιάζει όπως εμείς ως Έλληνες πηγαίνουμε στην Αγιά Σοφιά, στη Σμύρνη, στη Σαμψούντα Τραπεζούντα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη γη των προγόνων μας, οι Τούρκοι έχουν τα ίδια συναισθήματα για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ο πατέρας της Τουρκίας, θέλουν κι αυτοί να επισκεφθούν την πόλη που γεννήθηκε. Έτσι, εγώ θα σας δώσω την ευκαιρία να έρθετε και να το επισκεφθείτε. Και μόλις οι Τούρκοι θα έρθουν εδώ, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα δει ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να μας σκοτώσουν και δεν θέλουν να έχουν έναν πόλεμο. Αισθάνονται ότι βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, και τα πράγματα εξομαλύνονται».

Ωστόσο, ο κ. Μπουτάρης, ίσως θα έπρεπε να λάβει υπόψη του, ότι φέτος οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν τον εορτασμό  στην  Παναγία Σουμελά, στον Πόντο, το Δεκαπεντεύγουστο.

Επίσης, αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για την επαναλειτουργία της σχολής Χάλκης και βεβαίως διόρισαν ιμάμη στην Αγιά Σοφιά. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2015, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, είχε δηλώσει «Με τους Τούρκους είμαστε αδέλφια και με τους Εβραίους είμαστε συνέταιροι» για να προσθέσει πως «η ιστορία δεν αλλάζει. Αντιθέτως πρέπει να μας δώσει μαθήματα ώστε να μην επαναληφθούν άσχημες καταστάσεις».

Ποιες όμως χαρακτηρίζει «άσχημες καταστάσεις» ο κ. Μπουτάρης. Οι Θεσσαλονικείς, ιστορικά, έχουν συμβιώσει με πολλές και διαφορετικές εθνότητες. Σήμερα η πόλη δέχεται τουρίστες από όλη την Βαλκανική και η Θεσσαλονίκη αν και ατημέλητη παραμένει πόλη φιλόξενη. Αν ο κ. Μπουτάρης, εννοεί τις δηλώσεις Ερντογάν περί αλλαγής της συνθήκης της Λωζάνης, τότε μάλλον θα πρέπει να απευθυνθεί στον Τούρκο ηγέτη και να του θυμίσει πόσο πολύ θαυμάζει τον Ατατούρκ.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...