Τι κρύβει η επίσκεψη Ομπάμα;

Τι κρύβει η επίσκεψη Ομπάμα;Της ΟΛΓΑΣ ΓΚΑΛΗ

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στις 15 Νοεμβρίου, παρουσιάζεται από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ως μέγιστο πολιτικό γεγονός.

Ωστόσο, θα έπρεπε ίσως να ήταν περισσότερο επιφυλακτική με την έλευση του συνταξιούχου τότε προέδρου, καθώς έρχεται στη μνήμη μας το ρηθέν «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Βεβαίως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την αρχαιοελληνική γλώσσα βγάζει φλύκταινες, αλλά αυτό δεν είναι αρχαιοελληνικό αλλά λατινικό και είναι στίχος του Βιργιλίου. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα θα βρίσκεται στην Ελλάδα, στις 15 και 16 Νοεμβρίου και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Λέσβο και ίσως την Κρήτη, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου όμως αναφέρεται η επίσκεψή του μόνο στις 15 Νοεμβρίου. Ο Μπάρακ Ομπάμα,  ο οποίος εκείνες τις ημέρες θα έχει βγει πλέον στη σύνταξη καθώς θα έχει προηγηθεί η εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσει ένα τελευταίο τουριστικό τουρ, στην Ευρώπη, πριν αποχωρήσει οριστικά από το Λευκό Οίκο.

Και φυσικά, στις αποσκευές του θα μεταφέρει «δώρα» ανάλογα και με τον ποιος θα έχει εκλεγεί. Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τράμπ. Ανάλογες επισκέψεις είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν ο πατέρας Μπους το ΄90 με κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη και ο Μπιλ Κλίντον το ΄99 με κυβέρνηση Κώστα Σημίτη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά, που ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όλες οι προηγούμενες συναντήσεις τους ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα.

Τι θα διακυβευτεί όμως κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκει να εμφανίσει την έλευση του, ως μείζον πολιτικό γεγονός. Είναι όμως φανερό ότι ο κ. Ομπάμα δεν φέρνει τόσο δελεαστικά δώρα. Καταρχήν, οι  Αμερικανοί επιδιώκουν την επίλυση του Κυπριακού με ένα σχέδιο τύπου «Κόφι Ανάν». Η επίλυση λοιπόν του Κυπριακού θα περάσει μέσα από το θέμα του ελληνικού χρέους. Οι εξελίξεις, που θα δρομολογηθούν μετά την επίσκεψη του συνταξιούχου προέδρου δεν θα είναι απαραίτητα και πολύ θετικές.

Ας ελπίσουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει προετοιμαστεί ώστε να προβάλει έστω  κάποια αντίδραση και να μη δεχτεί αδιαμαρτύρητα ότι του πει ο απερχόμενος «πλανητάρχης».     

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...