Εκλογές στα Σκόπια, πολλά τα ερωτήματα

Εκλογές στα Σκόπια, πολλά τα ερωτήματαΤης Όλγας Γκάλη

Η επιθετική ρητορεία των τελευταίων ημερών των Σκοπιανών γειτόνων μας σε βάρος της Ελλάδας, μπορεί να αποδοθεί και σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της εσωτερικής κατάστασης.

Στο γειτονικό κρατίδιο, διεξήχθησαν χθες εκλογές και αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου παρακολούθησε την ομαλή διεξαγωγή τους. Ως επικρατέστερος θεωρείται ο επί τρεις συνεχόμενες θητείες πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διεκδικεί για τέταρτη φορά την εξουσία και οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο συνασπισμό του.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο γειτονικό κρατίδιο συνδέεται άμεσα με τις σχέσεις των δύο χωρών. Η νέα ηγεσία εάν υπάρξει ή εάν παραμείνει ο Γκρούεφσκι, θα ακολουθηθεί και διαφορετική τακτική ως προς τη χώρα μας.

Σήμερα, περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες της ΠΓΔΜ, κλήθηκαν να εκλέξουν νέα βουλή, ενώ η χώρα βρίσκεται σε πολιτική κρίση και καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο κυριάρχησε ο διχαστικός λόγος.

Αναλυτές εκτιμούν, ότι οι σημερινές εκλογές επιβλήθηκαν ουσιαστικά από την αντιπολίτευση και διεθνείς παράγοντες, με κύριο σκοπό να απομακρυνθεί ο Γκρούεφσκι από την εξουσία με δημοκρατικό τρόπο. Εάν όμως είναι και πάλι ο νικητής και αυτών των εκλογών ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, είναι ένα ερώτημα.

Το γειτονικό κρατίδιο εδώ και αρκετούς μήνες βρισκόταν σε πολιτική παραλυσία καθώς η αντιπολίτευση απείχε από το κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τον Γκρούεφσκι για αυταρχική διακυβέρνηση, χειραγώγηση της δικαιοσύνης, φίμωση των μέσων ενημέρωσης, και πολλές άλλες παράτυπες αν όχι έκνομες τακτικές.

Προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις οι οποίες είχαν τον κίνδυνο να ανάψουν το σβησμένο προς το παρόν φυτίλι, των εθνωτικών διαφορών στο κρατίδιο μεταξύ Σλαβόφωνων και Αλβανών, διεθνείς παράγοντες παρενέβησαν οδηγώντας σε εκλογές για να προκύψει δημοκρατική λύση με την αποχώρηση Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, εάν τελικά ο Γκρούεφσκι, αναδειχθεί νικητής στην κάλπη, θα ανακάμψει ο ίδιος δικαιωμένος αλλά θα δεχτεί να αλλάξει πολιτική στάση; Και η αντιπολίτευση θα αποδεχθεί να συμμετάσχει στα πολιτικά δρώμενα του κρατιδίου ή όχι; Την ίδια ώρα που τα Σκόπια θέλουν να χαράξουν την πορεία τους προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Παρά το ότι δεν επιτρέπεται στους παρατηρητές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να μιλήσουν για τις εκλογές, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τον Απρίλιο σε κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη
Αλλάζει ο οδικός χάρτης της χώρας μετά την παράδοση των σηράγγων των Τεμπών, ενός αυτοκινητόδρομου 25 χιλιομέτρων στις αρχές Απριλίου.