Η ήπια άσκηση μετά τα πενήντα νικά το Αλτσχάιμερ

Η ήπια άσκηση μετά τα πενήντα νικά το ΑλτσχάιμερTο βάδισμα, το ποδήλατο, το κολύμπι ακόμα και ο χορός αποτελούν τους καλύτερους και πιο ήπιους τρόπους άσκησης που βοηθούν τα άτομα που έχουν προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στο πλαίσιο της έρευνας «The Fitness for the Ageing Brain Study» που διεξήχθη από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Στην έρευνα -η οποία διήρκεσε 18 μήνες- πήραν μέρος 170 άτομα άνω τω 50 ετών με προβλήματα μνήμης χωρίς ωστόσο, να έχουν διαταραχές άνοιας. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα μέτριας έντασης άσκησης 24 εβδομάδων, που περιελάμβανε είτε 3 φορές την εβδομάδα περπάτημα 50 λεπτών κάθε φορά ή άλλη μέτριας έντασης σωματική άσκηση στο σπίτι. Η δεύτερη ομάδα συνέχισε να έχει τις ίδιες δραστηριότητες όπως προηγουμένως.

Συνολικά τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν για 142 λεπτά περισσότερη σωματική άσκηση από τα άτομα της δεύτερης ομάδας, δηλαδή περίπου 20 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα. Όταν έγινε η αξιολόγηση των γνωσιακών ικανοτήτων στα άτομα αυτά διαπιστώθηκε ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας που έκαναν άσκηση βάδισης είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στον τομέα γνώσεων και μνήμης από τη δεύτερη ομάδα.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που διαπιστώνει τη θετική συμβολή του περπατήματος και γενικά της άσκησης ως προς την ενίσχυση της μνήμης όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει ηλικιακά. Όπως λένε οι ειδικοί, η σωματική άσκηση και ειδικά το βάδισμα βελτιώνουν τα επίπεδα της μνήμης και γενικά βοηθούν τις πνευματικές δυνατότητες ενός ατόμου όταν μεγαλώνει. Προτείνουν επίσης, τα άτομα άνω των 50 ετών να υιοθετήσουν ένα ελαφρύ πρόγραμμα άσκησης όπως περπάτημα, κολύμβηση, χορός, ποδηλασία για να ισχυροποιήσουν τη μνήμη τους και να καταπολεμήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ενός Αλτσχάιμερ.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...