Σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου: Στο φως ο τάφος του βασιλιά Φίλιππου από τον Μανόλη Ανδρόνικο

Σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου: Στο φως ο τάφος του βασιλιά Φίλιππου από τον Μανόλη Ανδρόνικο392: Καταργείται η ειδωλολατρία με διάταγμα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μέγα Θεοδόσιου, ο οποίος επίσης απαγορεύει την προσέλευση πιστών σε ειδωλολατρικούς ναούς.

901: Στο κέντρο της Αθήνας ξεσπούν βίαιες συμπλοκές ξεσπούν εξαιτίας της μετάφρασης του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη (Ευαγγελικά). Σκοτώνονται οκτώ άνθρωποι και τραυματίζονται 80. Η Δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.

1917: Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν.

1923: Αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ στο Μόναχο, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το πραξικόπημα της Μπυραρίας.

1973: Ισλανδία και Μ. Βρετανία φθάνουν σε συμφωνία για το ψάρεμα βακαλάου, που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο κρατών (Πόλεμοι του Βακαλάου). Τα βρετανικά αλιευτικά θα εισέρχονταν σε συγκεκριμένες περιοχές της αποκλειστικής ζώνης των 50 μιλίων, αλλά δεν θα μπορούσαν να αλιεύουν περισσότερους από 130.000 τόνους ψαριών τον χρόνο.

1976: Πανικός καταβάλλει τους Θεσσαλονικείς εξαιτίας μιας σειράς σεισμικών δονήσεων.

1977: Ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανακαλύπτει τον τάφο του βασιλιά Φιλίππου του Β’ των Μακεδόνων στη Βεργίνα.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τον Απρίλιο σε κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη
Αλλάζει ο οδικός χάρτης της χώρας μετά την παράδοση των σηράγγων των Τεμπών, ενός αυτοκινητόδρομου 25 χιλιομέτρων στις αρχές Απριλίου.