Χαμηλό βαθμό βάζουν οι Θεσσαλονικείς σε Μπουτάρη-Τζιτζικώστα

Χαμηλό βαθμό βάζουν οι Θεσσαλονικείς σε Μπουτάρη-ΤζιτζικώσταΑδιάφοροι οι Θεσσαλονικείς για το «γραφείο πρωθυπουργού». Θέλουν άμεσα εκλογές. Προτιμούν τον ΟΑΣΘ κρατικό οργανισμό. Και αφήνουν σχεδόν μετεξεταστέους τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Τα συμπεράσματα αυτά, μεταξύ άλλων, προέκυψαν από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία δημοσκοπήσεων «Interview» για λογαριασμό του «Πολιτικού Ημερολογίου- Ατζέντα Θεσσαλονίκης 2017», του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα (φωτογραφία). Ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Μακεδονία, εκδίδει το Πολιτικό Ημερολόγιο από το 2006.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της «Interview», 8 στους 10 Θεσσαλονικείς θεωρούν ως άχρηστο το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Το 42% των κατοίκων της πόλης επιθυμεί να «στηθούν» κάλπες πρόωρα, το 30% επιθυμεί κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Και οι Μπουτάρης και Τζιτζικώστας, δηλαδή οι δυο κεφαλές της τοπικής αυτοδιοίκησης αξιολογούνται για το έργο τους με βαθμό πάρα πολύ χαμηλό. Τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία περιέχονται στο Πολιτικό Ημερολόγιο, παρουσιάστηκαν με αφορμή της έκδοσής του. σύμφωνα με αυτά, το 42% τάσσεται υπέρ πρόωρων εκλογών, ενώ το 46% κατά. Το 28% θέλει επίσης μετά τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 34% κυβέρνηση συνεργασίας και το 16% οικουμενική κυβέρνηση. Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα το 70% απαντά πως είναι χειρότερη σε σχέση με πριν από ένα έτος, ενώ το 26% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση είναι η ίδια.

Στο Πολιτικό Ημερολόγιο του 2017 παρουσιάζονται χρήσιμες πληροφορίες για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Για τις αστικές συγκοινωνίες, που απασχόλησαν και ταλαιπώρησαν αρκετά τους Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με την έρευνα, το 25% θέλει ο ΟΑΣΘ να παραμείνει ως έχει, το 28% να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να παράγουν μεταφορικό έργο, το 17% θέλει οι αστικές συγκοινωνίες να περάσουν στα χέρια της αυτοδιοίκησης και το 30% θέλει κρατικοποίηση του Οργανισμού και καθαρά δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

Οι Θεσσαλονικείς αξιολογώντας τους Γιάννη Μπουτάρη και Απόστολο Τζιτζικώστα βαθμολογούν το έργο τους με βαθμό λίγο πάνω από τη βάση, δηλαδή 5 στα δέκα. Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λαμβάνει 6 και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας 5,5. Μάλιστα, οι βαθμολογίες τους είναι αυξημένες συγκριτικά με πέρσι.
Επίσης, η φετινή έκδοση περιλαμβάνει ανάλυση των διεθνών εξελίξεων σε ΗΠΑ, Ε.Ε., Τουρκία και Συρία και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μέσα από επιστημονική έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του ΠΑΜΑΚ. Για τα ζητήματα αυτά αλλά και τον τρόπο που επηρεάζουν τους Έλληνες γράφουν οι καθηγητές Η. Κουσκουβέλης, Γ. Σπυρόπουλος, Θ. Καρβουναράκης και η Δρ. Ρ. Παιδή.

Στις σελίδες του φετινού «Πολιτικού Ημερολογίου» μπορεί να βρει κανείς επίσης το «Λεξικό της Κρίσης». Λέξεις όπως: capital controls, bail in, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Τρόικα, κουαρτέτο, «Λεφτά υπάρχουν…», διαπραγμάτευση και άλλες που έχουν γίνει μέρος του καθημερινού μας λόγου. Το «Λεξικό της Κρίσης», εμπνεύστηκαν η Ειρήνη Οζούνη, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, και ο καθηγητής Γρ. Ζαρωτιάδης.
Η φετινή έκδοση του «Πολιτικού Ημερολογίου» περιλαμβάνει επίσης έρευνες και άρθρα καθηγητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τον Απρίλιο σε κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη
Αλλάζει ο οδικός χάρτης της χώρας μετά την παράδοση των σηράγγων των Τεμπών, ενός αυτοκινητόδρομου 25 χιλιομέτρων στις αρχές Απριλίου.