Στοιχεία σοκ: 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα!

Στοιχεία σοκ: 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα!Στοιχεία που σοκάρουν και αναδεικνύουν τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα παρουσίασε, από το Βερολίνο, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός ανέφερε πως χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν μισθούς πείνας θέλοντας να καταδείξει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες, αρνητικές παρεμβάσεις στο »μέτωπο» των εργασιακών σχέσεων, καθώς ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές -στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης- είναι οι αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός:

-125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

- Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επομένως η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα με χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με μία ιδιαίτερα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

-Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας, από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013, και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016. Μάλιστα, όπως είπε η υπουργός, η κατάρρευση των μισθών συνέτεινε στη σημαντική αύξηση της μετανάστευσης στο εξωτερικό υψηλά καταρτισμένου νεανικού εργατικού δυναμικού, ενώ δραματικές είναι επιπτώσεις και στην καταναλωτική ζήτηση.

-Αυξήθηκαν σημαντικά οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης: Περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν αυτές τις μορφές απασχόλσης, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε «φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι», ενώ αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία.

-Από το 2010 έχουν γίνει αρκετές «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν η κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή την στιγμή υπάρχουν εν ισχύ μόνο οκτώ κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορίζουν τους κανόνες για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Σας έδωσα όλες αυτές τις πληροφορίες για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στα θέματα της αγοράς εργασίας δεν ζητά τίποτε παραπάνω από αυτό που συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο: Ότι δηλαδή η αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα επιστρέψει σε αυτό που περιγράφεται ως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, στις αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Άλλωστε και η πλειοψηφία των συστάσεων του πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σχεδόν το 90%, υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι ένα ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, οφείλω να δηλώσω ότι το ΔΝΤ αρνείται να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει στοιχεία για να υποστηρίξει αυτή την άποψη.
Αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, οφείλω να πω ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχα αρκετές συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, μέλη του ευρωκοινοβουλίου, με συνδικάτα κλπ. Διαπίστωσα ένα ευρύ κύμα αλληλεγγύης στο ελληνικό αίτημα. Μέλη των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών έστειλαν επιστολή στους Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ, ζητώντας την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Πιτέλα δημόσια υποστήριξε τη θέση μου, όπως και οι Πράσινοι και μέλη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Και χθες η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου συζήτησε το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, έπειτα από αίτημα διαφόρων πολιτικών ομάδων, και συμφώνησαν ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα πρέπει να λάβει ένα τέλος, και ότι οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου πρέπει να ισχύσουν και πάλι», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...