Ερίζουν ΔΝΤ και Eurogroup για το ελληνικό χρέος

Ερίζουν ΔΝΤ και Eurogroup για το ελληνικό χρέοςΤην ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρουσιάζει την πρότασή του για δίκαιη ανάπτυξη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για ελάφρυνση του χρέους δεν ήταν ικανοποιητική για το ταμείο. 

«Ποια ελάφρυνση;», απάντησε η κ. Λαγκάρντ σε ερώτηση δημοσιογράφου, εννοώντας ότι η απόφαση του Μαΐου για το χρέος δεν είναι ικανοποιητική για το ΔΝΤ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι το ταμείο θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όταν θα πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Αναφερόμενη στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου για την Ελλάδα, τη χαρακτήρισε ως ενθαρρυντική και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ειδικότερα για το ΔΝΤ, είπε ότι θα παραμείνει δεσμευμένο στη σημερινή διαδικασία και την κατάλληλη στιγμή θα προσδιορίσει τη θέση του σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Ωστόσο, όταν δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα περί ελάφρυνσης του χρέους,η κ. Λαγκάρντ απάντησε «ποια ελάφρυνση;».

Η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ, προκάλεσε την παρέμβασή του κ. ΝτΆισελμπλουμ ο οποίος υπενθύμισε ότι συμμετείχε συνεργάτης του ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Εurogroup. Απαντώντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως «η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα με το ΔΝΤ, δεν έχουμε δεσμευθεί»,. Και πρόσθεσε, «συμμετείχαμε στην εν λόγω συνεδρίαση και μάλιστα ενεργά, υπάρχουν και προτάσεις. Αυτό που είπα προηγουμένως είναι ότι για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει ανάλυση της κατάστασης, να δούμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, τις προοπτικές της ανάπτυξης και να αποφασίσουμε τι χρειάζεται για να γίνει το χρέος βιώσιμο».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντέισελμπλουμ υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση του Μαΐου ελήφθησαν υπ’ όψιν πολλές από τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα. «Είπαμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπαμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν είναι εφικτός στόχος και θα τον ξανακοιτάξουμε, εγκρίναμε έναν οδικό χάρτη για το χρέος και θα λάβουμε και μέτρα το 2018, όπως επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος». Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος ότι και οι δύο πλευρές θασυνεχίσουν μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα.Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικά, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...