Σύγχυση για τις εισφορές στα «μπλοκάκια»

Σύγχυση για τις εισφορές στα «μπλοκάκια»Μεγάλη παραμένει η σύγχυση για το θέμα των εισφορών εργαζόμενων σε έως δύο εργοδότες, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Πάντως, σύμφωνα με το euro2day.gr, ακόμη κι αν εκδοθεί η εγκύκλιος πολλά σημεία των αλλαγών θα είναι δύσκολο να αποσαφηνιστούν. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, πώς θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς τα δύο μέρη να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους, είτε στην δικαστική επίλυση των διαφορών τους, πως θα διασφαλίζεται ο εργοδότης ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες, αλλά και πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας και πότε πρόκειται για «διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών» όπως αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα πάντως με την γενική γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης, Στέλλα Βρακά, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας αναγγελίας τέτοιων συμβάσεων, για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζόμενους.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...