ΕΦΚΑ: Σε μηνιαία βάση η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών

ΕΦΚΑ: Σε μηνιαία βάση η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορώνΣε μηνιαία βάση θα μπορούν από αυτό το μήνα να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις στο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα με δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την παρουσίαση της λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ενοποιήθηκαν από την 1/1/2017 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, ο ΕΦΚΑ αποτελεί «έναν οργανισμό πραγματικής ενοποίησης και όχι ένα σχήμα που απλά ενσωματώνει κάτω από την ομπρέλα του διαφορετικούς τομείς ασφάλισης». Πάντως, σύμφωνα με τον υφυπουργό κοινωνικής ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, για την ολοκλήρωση της μετάβασης από τα ξεχωριστά ηλεκτρονικά συστήματα των επιμέρους ταμείων στο νέο ενιαίο φορέα του ΕΦΚΑ, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Όπως επίσης, ανακοινώθηκε, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά μετά τις 16 Ιανουαρίου, ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για έκδοση συντάξεων, καθώς και η ολοκλήρωση της απονομής των 161.551 συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Αναφορικά με την καθυστέρηση που διαπιστώνεται στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, δικηγόρων και γιατρών, αλλά και των οφειλών των αγροτών στον ΟΓΑ, ο κ. Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα κινηθεί κανένας διωκτικός μηχανισμός». Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα ληφθεί υπόψη το γεγονός της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων από την εργασία τους η οποία επέφερε οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι οφειλές που δεν θα εξοφληθούν θα μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από το τέλος του Ιανουαρίου το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα αναρτά τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών οφειλών όλων των υπόχρεων, επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...