Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησηςΥπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στο σύνολό του και κατ' άρθρον από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης. Υπέρ επί της αρχής, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά τοποθετήθηκαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

«Είναι κατάκτηση, όταν βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επαινεί τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης ο οποίος, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στις μειώσεις συντάξεων υποστηρίζοντας ότι ήταν άδικες και αχρείαστες, και πως δεν θα είχαν γίνει «εάν η κυβέρνηση δεν είχε καβαλήσει το καλάμι του λαϊκισμού όταν ανέλαβε το 2015». Επίσης, ο κ. Βρούτσης, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, λέγοντας πως, «αν υπήρχε τέτοιος υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα ήταν στη θέση του».

«Βγάλτε πρώτα ανακοίνωση για την ΕΛΣΤΑΤ και μετά ελάτε να μας πείτε για τον κ. Πολάκη», απάντησε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

«Είμαι περήφανος που μας επιτίθεστε γιατί αυτό δείχνει ότι ο κύριος κορμός της σοσιαλιστικής αριστεράς έχει έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, επθημαίνοντας ότι «κάνουμε πράξη αυτά που λέμε, και φέρνουμε ένα νομοσχέδιο πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση διαπλοκής και διαφθοράς μέσω των συμβάσεων παραχώρησης».

«Η κυβέρνηση θέλει να συζητήσουμε τις συμβάσεις, που αποτελούν το 50% των δράσεων του Δημοσίου και φτάνουν το 10% με 15% του ΑΕΠ, με τη διαδικασία του επείγοντος» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, που είναι και το στίγμα των ευρωπαϊκών Οδηγιών που εισάγονται με το νομοσχέδιο στην ελληνική έννομη τάξη, θα οδηγήσει στην μονοπώληση της αγοράς από μερικούς μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους όπως έγινε στις αερομεταφορές, στην ενέργεια κλπ., με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους, και συνολικά τις λαϊκές ανάγκες.

«Το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης εισάγει δικλίδες προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και αντιμετώπισης της διαφθοράς στον ευαίσθητο τομέα των έργων και των δημοσίων συμβάσεων και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων, που θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος», ανέφερε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Γεώργιος Λαζαρίδης.

Την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με το παρόν νομοσχέδιο να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να ενισχύσει την προσπάθεια για εξασφάλιση της διαφάνειας και της ποιότητας της επίβλεψης και της εκτέλεσης των δημοσίων έργων». Εξέφρασε ωστόσο την αντίθεσή του «με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος θα είχε αποφευχθεί, εάν το σχέδιο νόμου είχε έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τον Απρίλιο σε κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη
Αλλάζει ο οδικός χάρτης της χώρας μετά την παράδοση των σηράγγων των Τεμπών, ενός αυτοκινητόδρομου 25 χιλιομέτρων στις αρχές Απριλίου.