Πάγωσαν οι...αλατιέρες, παρέλυσε η Θεσσαλονίκη!

Πάγωσαν οι...αλατιέρες, παρέλυσε η Θεσσαλονίκη!Της ΟΛΓΑΣ ΓΚΑΛΗ

Παρέλυσε η Θεσσαλονίκη. Με μόλις μερικά εκατοστά χιόνι, μια σύγχρονη μεγαλούπολη, έμεινε ανήμπορη, έρμαιο στο χιονιά. Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν η εκτίμηση είναι πως ανάλογη κακοκαιρία με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες η Θεσσαλονίκη, είχε να δει από το 1942. Οι θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έσπασαν κάθε ρεκόρ.

Όμως οι αλατιέρες δεν μπορούν να παγώσουν. Και αν παγώσουν είναι ευθύνη του δήμου να τις κρατήσει σε λειτουργία. Αντιθέτως, διαπιστώσαμε ότι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, δεν καθαρίστηκαν καν από τα χιόνια. Το να περάσει η αλατιέρα και να ρίξει αλάτι ήταν πολυτέλεια. Η πόλη νέκρωσε. Τα λεωφορεία σταδιακά σταματούσαν τα δρομολόγιά τους. Τα ταξί απλώς δεν υπήρχαν. Τα αυτοκίνητα κινούνταν με μεγάλη δυσκολία. 

Αργά το βράδυ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, έκανε γνωστό πως οι αλατιέρες του δήμου ξεπάγωσαν και θα βγουν στο δρόμο όλο το βράδυ, ώστε αύριο το πρωί, τουλάχιστον οι δρόμοι του κέντρου της πόλης να είναι ανοιχτεί.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μετά την συνεδρίαση του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, για έκτακτες ανάγκες, στην οποία παραβρέθηκε και η οποία συγκλήθηκε με προσωπική του παρέμβαση, αναφορικά με την τραγική κατάσταση που βιώνει η πόλη λόγω των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ώρες, δήλωσε: «Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και όλοι οι Θεσσαλονικείς, είχε λάβει γνώση έγκαιρα ότι η πόλη θα αντιμετώπιζε μια πρωτόγνωρη κακοκαιρία. Η λογική, λοιπόν, λέει ότι δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση με τα συνήθη μέτρα. Προφανώς, όμως, για τη διοίκηση αυτή δεν υπάρχει λογική, αλλά αντίθετα, ανημποριά. Δηλαδή, αν ο Δήμος Θεσσαλονίκης δε γνώριζε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας εκ των προτέρων, τι θα γινόταν σήμερα στην πόλη;».

Περιφερειακοί δήμοι
Στους περιφερειακούς δήμους, πάντως έγινε σχεδόν συντονισμένη προσπάθεια για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί και τα προβλήματα ήταν σαφώς λιγότερα.

Αναφορικά με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε στη NorthPress ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας και η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ανταποκρίθηκαν πλήρως στο να διατηρήσουν τους δρόμους καθαρούς. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, έγινε προσπάθεια να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. Στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, δεν χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Απαγορεύτηκε όμως η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζεται μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη γενική αστυνομική διοίκηση, όλα τα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αεροδρόμιο Μακεδονία

Το αεροδρόμιο Μακεδονία, παρέμεινε κλειστό σήμερα για αρκετές ώρες. Μόνο γύρω στις 9 το βράδυ έγιναν πέντε πτήσεις εσωτερικού.

Κλειστό και το ΑΠΘ

Κλειστό θα παραμείνει αύριο και το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο ενώ το πανεπιστήμιο Μακεδονία παραμένει κλειστό εδώ και δύο ημέρες. Κλειστό θα παραμείνει αύριο και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας του νομού.

Κλειστά και τα καταστήματα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του προτείνει, να παραμείνοουν κλειστά τα καταστήματα αύριο στην Θεσσαλονίκη.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, έχουν κηρυχτεί όλοι οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, πλην του οδικού δικτύου όπου σε αρκετά σημεία τα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...