Σαν σήμερα, 26 Αυγούστου: Η ολέθρια ήττα του Βυζαντίου

Σαν σήμερα, 26 Αυγούστου: Η ολέθρια ήττα του ΒυζαντίουΤα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 26 Αυγούστου, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, είναι τα εξής:

55 π. Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρας ξεκινάει την πρώτη του εκστρατεία στη Βρετανία.

1071: Ένας τεράστιος σε μέγεθος βυζαντινός στρατός (οι σύγχρονος εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 70.000 άντρες) υπό την αρχηγία του αυτοκράτορα Ρωμανού Δ΄ Διογένη, εμπλέκεται σε μάχη με τον πολύ μικρότερο στρατό των Σελτζούκων Τούρκων, κοντά στη λίμνη Βαν. Ο σουλτάνος των Σελτζούκων Αλπ Αρσλάν, υπό την απειλή του τεράστιου βυζαντινού στρατού είχε ζητήσει επανειλημμένα διαπραγματεύσεις, αλλά ο Ρωμανός θέλει πάση θυσία τη μάχη για να ξεμπερδεύει μια και καλή με την τουρκική απειλή. Και ενώ η μάχη έχει ξεκινήσει, μεγάλο μέρος του στρατού υπό την ηγεσία διαφόρων ευγενών που διαφωνούν με την πολιτική του, αποχωρεί από το πεδίο της μάχης εγκαταλείποντας τον αυτοκράτορα στην τύχη του! Οι Βυζαντινοί θα υποστούν συντριπτική ήττα, ο Ρωμανός θα αιχμαλωτιστεί από τον Αλπ Αρσλάν και θα αναγκαστεί σε επίπονες παραχωρήσεις. Μέσα σε μια μέρα, το Βυζάντιο χάνει (εν μέρει για πάντα) το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας, που πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Πρόκειται μάλλον για την πιο οδυνηρή ήττα του βυζαντινού στρατού και σίγουρα για αυτή με τις μεγαλύτερες για την αυτοκρατορία συνέπειες: Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι η μακρά πορεία παρακμής που οδήγησε στην άλωση της Πόλης το 1453, ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 1071, σε μια ανεμοδαρμένη πεδιάδα στα βάθη της Ανατολίας, όπου διεξήχθη η κοσμοϊστορική και τραγική Μάχη του Μαντζικέρτ (ΦΩΤΟ)…

1346: Στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου (1338 – 1453), οι Άγγλοι υπό τον βασιλιά τους Εδουάρδο Γ΄ συντρίβουν τον σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος στρατό των Γάλλων στη Μάχη του Κρεσύ. Είναι η πρώτη φορά που μια στρατιά αποτελούμενη στο μεγαλύτερο μέρος της από τοξότες, θα κατανικήσει έναν στρατό σιδηρόφρακτων ιπποτών, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τους ιππότες και την εποχή τους.

1542: Ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα, φτάνει στις εκβολές του Αμαζονίου και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που διαπλέει τον ποταμό από δυτικά προς ανατολικά.

1768: Ο Βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ ξεκινάει το πρώτο του ταξίδι στις θάλασσες του Νότου.

1883: Με μια ισχύ που ισοδυναμεί (ανάλογα με τους υπολογισμούς) σε 10.000 με 100.000 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα, εκρήγνυται το ηφαίστειο Κρακατόα, ανάμεσα στη Σουμάτρα και την Ιάβα, στην Ινδονησία. Εκτιμάται ότι πάνω από 20 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας θα εκτοξευτούν στην ατμόσφαιρα. Την επόμενη μέρα, ο κώνος του Κρακατόα θα καταρρεύσει δημιουργώντας τεράστια τσουνάμι ύψους 40 μέτρων, που θα προκαλέσουν το θάνατο περίπου 40… ανθρώπων. Πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην καταγεγραμμένη Ιστορία.

1910: Γεννιέται στα Σκόπια της σημερινής ΠΓΔΜ η αλβανικής καταγωγής Αγκνές Γκόντζε Μποζαντζιού, που αργότερα έγινε μοναχή και εξαιτίας της δράσης της στην Ινδία απέκτησε παγκόσμια φήμη ως Μητέρα Τερέζα.

1922: Εκκενώνεται από τις ελληνικές δυνάμεις η Μαγνησία της Μ. Ασίας, κατόπιν διαταγής της Διοίκησης Στρατιάς.

1961: Η Βιρμανία (σημερινή Μιανμάρ) γίνεται η πρώτη χώρα του κόσμου η οποία ανακηρύσσει τον βουδισμό επίσημη θρησκεία της.

1978: Ο καρδινάλιος της Βενετίας Αλμπίνο Λουτσιάνι εκλέγεται πάπας ως Ιωάννης Παύλος Α'. Η παποσύνη του θα διαρκέσει μόλις 33 ημέρες, καθώς θα αποβιώσει από καρδιακή προσβολή.

North Press

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τον Απρίλιο σε κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη
Αλλάζει ο οδικός χάρτης της χώρας μετά την παράδοση των σηράγγων των Τεμπών, ενός αυτοκινητόδρομου 25 χιλιομέτρων στις αρχές Απριλίου.