Γ. Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε να εξουδετερώσουμε τις θέσεις του ΔΝΤ

Γ. Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε να εξουδετερώσουμε τις θέσεις του ΔΝΤΕξηγήσεις σχετικά με το 21 σελίδων έγγραφο των δανειστών που περιγράφει τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα στα εργασιακά δίνει με δήλωσή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη δήλωσή του, η οποία διανεμήθηκε και γραπτώς στον Τύπο, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει κατ' αρχήν ότι το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα (σ.σ. ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής) δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση, αλλά «πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας».

Και ο κ. Κατρούγκαλος συνεχίζει: «Η κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων,με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στη διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στη διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις».

Για το λόγο αυτό, προσθέτει ο κ. Κατρούγκαλος, «την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν».

North Press

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...