Πάνω από 24.000 οι ενδιαφερόμενοι για τις 3.737 θέσεις σε δήμους

Πάνω από 24.000 οι ενδιαφερόμενοι για τις 3.737 θέσεις σε δήμουςΈντονο ενδιαφέρον καταγράφεται για τις 3.737 θέσεις εργασίας που προκηρύχτηκαν και αφορούν την πρώτη φάση της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε 17 Δήμους θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία -όπως αναφέρθηκε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ- περισσότεροι από 24.000 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον τις πρώτες δυο μέρες υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή τη Δευτέρα και την Τρίτη, υποχρεώνοντας τους αρμοδίους του υπουργείου Εργασίας να επισπεύδουν τις διαδικασίες έναρξης του νέου προγράμματος που, επίσης θα αφορά οκτάμηνη εργασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες 3.737 θέσεις εργασίας -για τις οποίες η υποβολή αιτήσεων άρχισε τη Δευτέρα- μεταξύ άλλων αφορούν και δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα του νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα αφορούν τους δήμους Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Παύλου Μελά, Θερμαϊκού, Κορδελιού -Ευόσμου και Καλαμαριάς. Επίσης, όσον αφορά στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία αιτήσεις θα γίνουν για θέσεις εργασίας και στους δήμους Παιονίας (Κιλκίς) και Σιντικής (Σερρών).

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιουλίου, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε έναν και μόνο Δήμο και για μία και μόνο ειδικότητα.
Οι 3.737 ωφελούμενοι θα εργαστούν σε κοινωφελή προγράμματα για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Τα κριτήρια

Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνεται για πρώτη φορά το κριτήριο της εντοπιότητας, προκειμένου να πριμοδοτούνται οι δημότες των περιοχών με υψηλή μακροχρόνια ανεργία. Αναλυτικά τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:

-Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες
-Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες
-Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω
-Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό
-Ηλικία
-Αριθμός ανήλικων τέκνων
-Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή / και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
-Εντοπιότητα

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά, τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξη του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του Προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό.

Να σημειωθεί ότι η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».
Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα Κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και την κατανομή των πρσφερόμενων θέσεων εργασίας.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...