Θεσσαλονίκη: Καλύτερα να μην έρθετε, κύριε πρωθυπουργέ!

Θεσσαλονίκη: Καλύτερα να μην έρθετε, κύριε πρωθυπουργέ!Του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ*

Η ενιαύσιος τελετουργία της μεταβάσεως του εκάστοτε πρωθυπουργού στη λεγόμενη «Διεθνή» Έκθεση της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνον άσκοπος, αλλά και επιζήμια. Σε εσάς, κύριε πρωθυπουργέ, δεν θα προσφέρει τίποτε• θα βασανίσει όμως την ταλαίπωρη και παρακμάζουσα Θεσσαλονίκη και θα γελοιοποιήσει για μια ακόμη φορά έναν εκθεσιακό φορέα που γνώρισε καλύτερες μέρες. Γι’ αυτό, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε και μην έρθετε, κύριε πρωθυπουργέ!

Όσα θέλετε να πείτε, μπορείτε να τα εκφωνήσετε από το γραφείο σας σε μια συνέντευξη προς όλους τους διαύλους που θα προβληθεί ταυτοχρόνως και πανελλαδικώς, με τιμές και δόξες. Να μιλήσετε όσο θέλετε, να απαντήσετε σε όσες ερωτήσεις θέλετε προς όποιους θέλετε, και αν κάποιος πολίτης θελήσει να κάνει ένα διάλειμμα από τo φλερτ του με τα ειδοποιητήρια της ΔΟΥ, μπορεί να καθίσει και να σας ακούσει. Δεν είναι κακό να ξεφεύγει κανείς από την πραγματικότητα.

Αντιθέτως, αν πάτε στη Θεσσαλονίκη, η πραγματικότητα θα επιμένει να σας συνοδεύσει, σαν απαιτητική ερωμένη. Θα συνταξιδεύσουν μαζί σας οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες διαδηλωτές για να διαδηλώσουν, οι αστυνομικοί για να σας προστατεύσουν, και όλοι οι απλήρωτοι, οι κακομεταχειρισμένοι και όσοι διεκδικούν το δίκαιο τους επί του παρόντος μάταιου –όπως αποδεικνύεται– κόσμου, θα σας πλαισιώσουν για να σας πουν τον πόνο τους.

Όλοι αυτοί θα περικυκλώσουν το αλήστου μνήμης «εκθεσιακό κέντρο», διαγκωνιζόμενοι με τους αστυνομικούς, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ εσάς θα σας περιβάλλει με μειδιάματα και ακκισμούς η πολυπλόκαμος κρατική γραφειοκρατία κάθε βαθμίδας, ακολουθώντας σας από περίπτερο σε περίπτερο, για να φωτογραφηθεί μαζί σας και να αποσπάσει ένα βλέμμα, μία χειραψία ή έναν ασπασμό.

Εκτός, όμως, από την άσκοπη ταλαιπωρία μιας ταλαιπωρημένης πόλης, δίνετε κύριε πρωθυπουργέ, στην προ πολλών ετών αποβιώσασα διοργανώτρια εταιρεία μιας άθλιας εμποροπανήγυρης το άλλοθι για να παρατείνει τον επιθανάτιο ρόγχο της επί δώδεκα ακόμη μήνες. Της δίδετε το άλλοθι να κρυφτεί και πάλι πίσω από τους συνήθεις ερασιτεχνισμούς και να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για βελτίωση, της δίνετε το δικαίωμα να αποστρέψει και πάλι το βλέμμα από την ανάγκη εκσυγχρονισμού. Διότι ποιος άλλος θα είναι ο σκοπός της επόμενης «Διεθνούς» Εκθέσεως, παρά μόνον να μιλήσετε σεις ή ο διάδοχός σας;

Γι’ αυτό, σοφά θα πράξετε να μην έρθετε, κύριε πρωθυπουργέ!

* Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ είναι συγγραφέας, διδάκτωρ οικονομικής ιστορίας

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τον Απρίλιο σε κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη
Αλλάζει ο οδικός χάρτης της χώρας μετά την παράδοση των σηράγγων των Τεμπών, ενός αυτοκινητόδρομου 25 χιλιομέτρων στις αρχές Απριλίου.