ΠΑΟΚ: Χαμηλά την μπάλα!

ΠΑΟΚ: Χαμηλά την μπάλα!Της ΒΙΚΥΣ ΤΣΟΤΣΟΥ*

Τα φιλικά παιχνίδια στην προετοιμασία είναι η μεγάλη «παγίδα» μιας ομάδας. ‘Η αν προτιμάτε η ευχή και η κατάρα, ανάλογα με το πώς θα τα διαχειριστεί αυτή. Δεν υπήρξα ποτέ θιασώτης του ενθουσιασμού ούτε βέβαια της απογοήτευσης που συχνά πυκνά προκύπτει μέσα από αυτά τα παιχνίδια.

Το «κλειδί» είναι να αντιληφθούν όλοι ότι ο σκοπός τους είναι αυτός ακριβώς που ορίζει ο ορισμός τους: φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας. Με σαφέστατο στόχο να φτιάξουν μια ομάδα έτοιμη να αντιμετωπίσει την χρονιά που ακολουθεί. Να βοηθήσουν στη δημιουργία και την εξέλιξη ενός συνόλου που συνήθως εμπλουτίζεται από νέα πρόσωπα, να δημιουργήσουν «χημεία», ομοιογένεια και να καταδείξουν τα χαρακτηριστικά των μονάδων αλλά και της ομάδας.

Σ αυτήν την λογική λοιπόν ποτέ δεν κράτησα για πολύ στο μυαλό μου τα φιλικά που έδωσε ο ΠΑΟΚ σε περιόδους προετοιμασίας. Υπήρξαν άλλωστε φορές που η συνέχεια της ομάδας διέψευσε απόλυτα τις φρούδες ελπίδες που δημιούργησαν και φορές που ανέτρεψαν πλήρως τα αρνητικά συναισθήματα που προκάλεσαν. Το σημαντικό είναι πάντα να μετράς στις πραγματικές διαστάσεις τους τα συμπεράσματα που προκύπτουν από ένα στάδιο προετοιμασίας.

Στον ΠΑΟΚ χαμογελούν με τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας, κυρίως όσον αφορά στο τεστ κόντρα στην Μπριζ. Δεν είναι αδικαιολόγητη η ικανοποίηση, αν σκεφτούμε πως οι Βέλγοι είναι πρωταθλητές και βρίσκονται σαφώς σε πιο προχωρημένο στάδιο ετοιμότητας. Ηταν όντως μια δοκιμασία με απαιτήσεις και ο «Δικέφαλος» την πέρασε επιτυχώς. Όχι τόσο για το αποτέλεσμα, μολονότι οι νίκες αποτελούν πάντα ένα ισχυρό τονωτικό στον ψυχολογικό τομέα. Είναι κυρίως η εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα αυτή που προκαλεί τούτη την πρώιμη ευφορία.

Είναι γεγονός πως προσωπικά αυτή η εικόνα ήταν που ικανοποίησε κι εμένα. Στα μέσα σχεδόν της προετοιμασίας, με αρκετά νέα πρόσωπα, με ποδοσφαιριστές που λείπουν και ποδοσφαιριστές που θα προστεθούν ο ΠΑΟΚ βγάζει μια… υγεία ως ομάδα! Μια αγωνιστική σοβαρότητα, έναν αγωνιστικό ορθολογισμό και μια αγωνιστική -αν μου επιτρέπετε- καθαρότητα, ως προς το τι προσπαθεί να παίξει σε επίπεδο τακτικής.

Μέχρι εκεί όμως. Δεν υιοθετώ απολύτως καμία διάθεση πανηγυρισμών και ενθουσιασμού. Η ομάδα έχει δρόμο να διανύσει, υπάρχουν αδυναμίες τόσο σε θέσεις όσο και σε συνολική ανάπτυξη, γι αυτό και πρόωρες μεγαλοστομίες, υψηλές προσδοκίες και υπερβολικές απαιτήσεις μόνο κακό θα της κάνουν.

Θεωρώ τον Ίβιτς έναν εξαιρετικά σοβαρό άνθρωπο και κατά συνέπεια προπονητή, γεγονός που δίνει στον ΠΑΟΚ ένα… μαξιλάρι ασφαλείας στο κομμάτι της ηρεμίας και των χαμηλών τόνων. Νομίζω άλλωστε ότι ο Σέρβος έχοντας ζήσει την καλή και κακή παράνοια του «Δικεφάλου» εκ των έσω γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσο σημαντικό είναι να προστατευθεί η ομάδα από κάθε λογής υπερβολή. Θετική ή αρνητική.

*Η ΒΙΚΥ ΤΣΟΤΣΟΥ είναι αθλητικογράφος

Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ.

Έκανε μεταπτυχιακό Γλωσσολογίας στο ΑΠΘ.

Εργάστηκε ως συντάκτρια βόλεϊ και διεθνών στην «Θεσσαλονίκη» και ως συντάκτρια ύλης στον «Αγγελιοφόρο» και τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...