Η κλιματική αλλαγή απειλεί... τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η κλιματική αλλαγή απειλεί... τους Ολυμπιακούς ΑγώνεςΗ κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας απειλούν το... μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη των Πανεπιστημίων του Μπέρκλεϋ και του Ώκλαντ, που ερεύνησαν θέματα που έχουν σχέση με την ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα κατά την περίοδο των Αγώνων του 2012, αλλά και με το μολυσμένο νερό και τον ιό Ζίκα που απασχόλησαν φέτος την Ολυμπιάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι καθηγητές των δυο Πανεπιστημίων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο οκτώ πόλεις εκτός της Δυτικής Ευρώπης στο βόρειο ημισφαίριο θα έχουν κατάλληλες θερμοκρασίες για να φιλοξενήσουν Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2085.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν την άνοδο της θερμοκρασίας το υπόλοιπο του αιώνα, και εφάρμοσαν τα ευρήματα στα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ώστε να καθορίσουν το πόσο κατάλληλη είναι μία πόλη για να φιλοξενήσει τους Αγώνες. Για παράδειγμα, αν μία πόλη έχει περισσότερο από 10% πιθανότητα να ακυρώσει ένα μαραθώνιο σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελεί βιώσιμη διοργανώτρια, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΔΟΕ. Το ίδιο κριτήριο του 10% χρησιμοποιείται ήδη από τη ΔΟΕ στην επιλογή διοργανωτριών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου οι υποψήφιες πόλεις, με πιθανότητα 10% ή περισσότερο να μην έχουν αρκετό χιόνι ή αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες δεν προχωρούν στη διαδικασία επιλογής.

Συνεπώς, πόλεις όπως η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, η Μαδρίτη, η Ρώμη, το Παρίσι και η Βουδαπέστη θα είναι ακατάλληλες να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2085, με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ υψηλές για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλητών. Η Δυτική Ευρώπη ωστόσο θα διαθέτει 25 πόλεις «χαμηλού κινδύνου», ικανές να φιλοξενήσουν τους Αγώνες.

Μόνο οκτώ από τις 543 πόλεις εκτός Δυτικής Ευρώπης θεωρήθηκαν «χαμηλού κινδύνου», συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης, της Ρίγας, του Μπισκέκ στην Κιργιζία, του Ουλάν Μπατόρ στη Μογγολία, του Κάλγκαρι και του Βανκούβερ στον Καναδά και του Σαν Φρανσίσκο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με βάση τις πιο ακραίες προβλέψεις για τον 22ο αιώνα, μόνο το Μπέλφαστ και το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, καθώς και το Εδιμβούργο και η Γλασκώβη στη Σκωτία, θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους Αγώνες στο βόρειο ημισφαίριο!

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τον Απρίλιο σε κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη
Αλλάζει ο οδικός χάρτης της χώρας μετά την παράδοση των σηράγγων των Τεμπών, ενός αυτοκινητόδρομου 25 χιλιομέτρων στις αρχές Απριλίου.