Συμφωνία: 20 εκ. ευρώ δανειοδότηση σε ελληνικές ΜΜΕ

Συμφωνία: 20 εκ. ευρώ δανειοδότηση σε ελληνικές ΜΜΕΚεφάλαια 20 εκατ.ευρώ θα χορηγήσει ως δάνεια σε ελληνικές καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης η ProCredit Bank την επόμενη διετία, με εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), βάσει της σχετικής συμφωνίας, που υπεγράφη σήμερα στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του ΕΤΕ και του Ομίλου ProCredit, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη-γνωστού ως Σχεδίου (ή Πακέτου) Γιουνκέρ.

Τα δάνεια θα συνοδεύονται, αναλυτικότερα, από εγγύηση του ΕΤΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Χρηματοδότηση ΕΕ InnovFin για την καινοτομία», με χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μήνυμα ότι η εν λόγω συμφωνία μεταξύ του ΕΤΕ (το οποίο είναι μέλος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και της ProCredit, με την υποστήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου, θα προσφέρει στις ελληνικές ΜΜΕ πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης απηύθυνε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προτρέποντας και άλλες τράπεζες να συνεργαστούν με το ΕΤΕ και να συνάψουν παρόμοιες συμφωνίες στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. "Η επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι οι μεγάλες προκλήσεις για να έχουμε επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας", επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο κ.Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι "χωρίς υπερβολή, αυτό που έγινε σήμερα είναι το πρώτο αισιόδοξο βήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας", ότι αυτό συμπίπτει με ένα πολύ σημαντικό Eurogroup και ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕ, Pier Luigi Gilibert, επεσήμανε ότι η παροχή στήριξης στις καινοτόμες ΜΜΕ θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την απασχόληση. "Ο όμιλος ProCredit συνεργάζεται μαζί μας στη σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος InnovFin σε άλλες χώρες, και είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να συνεισφέρουμε στην παροχή χρηματοδότησης σε ΜΜΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα", ανέφερε σχετικά. Διευκρίνισε, επίσης, ότι υπάρχουν περί τα δέκα-δώδεκα κριτήρια καινοτομίας για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων το ύψος των ετήσιων δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (R+D), τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και οι βραβεύσεις για καινοτομία. Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να δανειοδοτηθούν από την ProCredit στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας με το ΕΤΕ θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ένα από αυτά τα κριτήρια καινοτομίας.

Από πλευράς του Ομίλου ProCredit, το μέλος του δ.σ. της ProCredit Holding, Borislav Kostadinov, επεσήμανε ότι ο όμιλος ProCredit επέκτεινε πρόσφατα την εμβέλειά του αποκτώντας έρεισμα στη Θεσσαλονίκη, υπό τη διαχείριση της βουλγαρικής θυγατρικής του, και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Dr. Claus - Peter Zeitinger, γνωστοποίησε ότι η ProCredit με τη μέχρι σήμερα παρουσία της στην Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει 500 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και 7 εκατ.ευρώ σε τρέχοντες λογαριασμούς, ότι στο προσεχές διάστημα θα αρχίσει να χορηγεί δάνεια σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής και ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει χαρτοφυλάκιο δανείων 50 εκα.ευρώ και καταθέσεις 20-30 εκατ.ευρώ.

Με ανακοίνωσή της η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επισημαίνει ότι "πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή InnovFin στην Ελλάδα, που υπογράφεται με τη στήριξη του ΕΤΣΕ. Η συμφωνία εκφράζει τη δέσμευση της Ε.Ε. για ταχεία δρομολόγηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ, με σκοπό την επίσπευση του δανεισμού και την εξασφάλιση εγγυήσεων για συναλλαγές, που μπορούν να τονώσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ε.Ε."

Ο μηχανισμός εγγυήσεων InnovFin για ΜΜΕ παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια ύψους από 25.000 έως 7,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω δανείων για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (που απασχολούν μέχρι 499 υπαλλήλους). Ο μηχανισμός ελέγχεται από το ΕΤΕ και υλοποιείται μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών –τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα– στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες. Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί λαμβάνουν εγγυήσεις από το ΕΤΕ για ένα ποσοστό των ζημιών από τη χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια που καλύπτεται με τον μηχανισμό.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...