Κομισιόν: «Καμπάνα» σε χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

Κομισιόν: «Καμπάνα» σε χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες



Βαριά «καμπάνα» σχεδιάζει η Κομισιόν για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση υποδοχής των προσφύγων οι οποίοι αιτούνται άσυλο. Μάλιστα, αν περάσουν οι προτάσεις που βρίσκονται υπό εξέταση, το πρόστιμο για την Πολωνία θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα euro2day.gr, η τιμωρητική ρήτρα πληρωμής είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της πρότασης της Κομισιόν για τις αλλαγές στη νομοθεσία ασύλου που θα παρουσιαστούν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τέσσερις πηγές –που επικαλούνται οι FT-, η χρέωση τίθεται στα 250.000 ευρώ (!) ανά πρόσφυγα που αναζητά άσυλο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Δευτέρας. Όμως σημειώνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι το πρόστιμο ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί στις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, θα καλωσορίσουν τις εναλλακτικές στην υποχρεωτική ανάληψη προσφύγων, αλλά αναμένεται να αντισταθούν στα υψηλά πρόστιμα. Η Πολωνία θα χρειαστεί να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για να αποφύγει την υφιστάμενη υποχρέωσή της να υποδεχτεί 6.200 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Αυτές οι πληρωμές έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τα κίνητρα για την υποδοχή των συμφωνημένων αριθμών προσφύγων, που έχουν αποτύχει και αποδείχθηκαν αδύνατον να υλοποιηθούν αν και έγιναν νόμος της Ε.Ε. Η πρόταση της Κομισιόν -σημειώνουν οι FT-n στηρίζει τον έκτακτο σχεδιασμό της Ε.Ε. για επανεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, ο οποίος έχει εφαρμοστεί μόλις στο 1% του στόχου του από πέρυσι.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα πιέζουν για γενναία μεταρρύθμιση της νομοθεσίας του Δουβλίνου, που διαφυλάσσει την αρχή ότι οι βόρειες χώρες της ΕΕ όπως η Βρετανία ή η Φινλανδία, μπορούν να απελάσουν του αιτούντες άσυλο στο πρώτο μέρος υποδοχής τους εντός ΕΕ. Οι Βρυξέλλες –συνεχίζει το δημοσίευμα- προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα αυτοματοποιημένο καθεστώς για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις προσφυγικών ροών. Εάν μια χώρα υποδεχτεί περισσότερο από το 150% του «δίκαιου μεριδίου» προσφύγων σε ένα έτος – ένα επίπεδο που υπολογίζεται με βάση τον πληθυσμό και το εθνικό εισόδημα- ενεργοποιείται ένας μηχανισμός ανακατανομής σε όλη την Ευρώπη.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τον Απρίλιο σε κυκλοφορία οι σήραγγες στα Τέμπη
Αλλάζει ο οδικός χάρτης της χώρας μετά την παράδοση των σηράγγων των Τεμπών, ενός αυτοκινητόδρομου 25 χιλιομέτρων στις αρχές Απριλίου.